Skip to content

הסתיים, כפרה? עוגת שמרים קראנץ

יום הכיפורים מסתיים במחילה רבה, ולאחריו לא קל לקום מהצום • אין דרך טובה יותר לעשות את זה עם משהו מתוק ומבושם • תמר לסלרוט מביאה את המתכון האולטימטיבי לעוגת קראנץ' בסירופ מי ורדים
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

"תגידו לי, בבקשה", אמרה אליס מבוישת מעט, "למה אתם צובעים את הורדים האלה?"

קלפים חמש ושבע לא אמרו שום דבר, והביטו בקלף שתים. שתים ענה בקול חרישי: "את מבינה, גבירתי הצעירה, זה היה צריך להיות שיח ורדים אדום, ובטעות שתלנו שיח ורדים לבן…"

מתוך: אליסה בארץ הפלאות , פרק 8

על פי הכתובים, הוורד נראה לראשונה בעיראק ומוזכר בדברי ימי ארצנו: "ואין מקיימים בה (בירושלים) אילנות, חוץ מגינת ורדין שהייתה שמה מימות הנביאים הראשונים" (תוספתא, נגעים ו').

בתוך חומות ירושלים אסרו לגדל גינות ופרדסים בשל ריח הדישון והזיבול, אך ורדים התירו, למען יפיצו ניחוחם, בעיקר באזור בית המקדש. גידול הורדים דורש התמודדות עם טיפול דקדקני של מלחמה במחלות, השקיה מרובה, דישון, גיזום והתאמה לתנאי הסביבה.

הוורד ממשפחת הורדניים, ביוונית RODON, בארמית ורדא ובערבית ורד. עליו מורכבים מנוצים, ופרחיו גדולים ובעלי גוונים רבים ושונים. כידוע, אין מדובר בפרי בשרני הנותן גוף למיני אוכלים, אלא מדובר בהפקת טעם מעלים, אותם יש לחלוט, לעבות לסירופ או לתמצת לרכז ריחני, המשמש לתיבול.

במזרח התיכון ובארצות הבלקן נפוצה ריבת ורדים העשויה מעלי ורד דמשקאי מרוככים במי סוכר. בפרובאנס, מקובל לייתר מתוקים מה-ROSA, כמו גם ריבות, בונבונים, קרמים, ג'לים ועוגות. חומץ ורדים מפיקים על ידי השריית עלי הפרח בתוך חומץ בן יין בשמש, ובדומה לזה מייצרים גם את דבש הורדים.

טעם הורדים הוא עז ושתלטן ולכן כדאי לשים לב ולא להגזים בכמות. המילה קראנץ מתארת את צורת העוגה ולא את עובדת היותה "קראנצ'ית" – קראנץ הוא זר…

עוגת שמרים קרנץ' - אפשר לקשט למעלה עם פקאנים (ויקימדיה)
עוגת שמרים קראנץ - אפשר לקשט למעלה עם פקאנים (ויקימדיה)

עוגת שמרים קראנץ בסירופ מי ורדים

דרגת קושי: ♥♥♥♥♥       זמן הכנה: חמש שעות       כמות: 2-3 צמות קראנץ נאות

כלי מטבח: מערבל חשמלי עם וו לישה (או קערה וללוש ביד), קערה קטנה, כלי מדידה, מערוך, תבנית מרופדת בנייר אפייה או תבניות אנגליש קייק, סיר קטן (קלחת), סכין, כפות.

עוגת קראנץ' חמה מהתנור (צילום: תמר לסלרוט)
עוגת קראנץ' חמה מהתנור (צילום: תמר לסלרוט)

חומרי גלם לבצק

  • 50 גרם שמרים יבשים או שמרית
  • ארבע וחצי עד חמש כוסות קמח לן
  • ארבע כוסות סוכר
  • שתי ביצים
  • 200 גרם חמאה מומסת
  • 1 כוס חלב

חומרי גלם למלית

  • כוס סוכר
  • ארבע כפות קקאו
  • כף קינמון טחון
  • 200 גרם חמאה

חומרי גלם לסירופ

  • כוס ושליש סוכר
  • כוס מים
  • חצי כפית מי ורדים או שתי כפות סירופ ורדים

(אם משתמשים בסירופ הורדים ולא בתמצית יש להוריד שליש כוס סוכר מהסירופ).

אופן ההכנה

  1. במערבל חשמלי עם וו לישה מניחים את חומרי הבצק: תחילה את היבשים, אליהם מוסיפים בהדרגה את ה"רטובים", וממשיכים ללוש עד לקבלת בצק אחיד ורך.
  2. מקררים את הבצק כשלוש שעות במקרר.
  3. מחממים תנור לחום בינוני, מרפדים תבנית בנייר אפיה (תבנית מלבנית).
  4. חמרי המלית – מעבדים גם כן במעבד עד משחה חלקה.
  5. מחלקים את הבצק לשניים, מרדדים כל עלה בנפרד, עליו מורחים חצי מכמות המלית.
  6. מקפלים את הבצק והמלית באופן הבא: קצה ימני וקצה שמאלי לאמצע, ואז את שני הקפלים מקפלים שוב זה על זה. חוזרים על הפעולה גם מלמעלה ולמטה.
  7. מקבלים בצק מקופל, אותו בעדינות מתחילים לרדד לעלה ברוחב 6-12 סנטימטרים ובאורך של 20 סנטימטרים בערך, מחלקים לשלושה אורכים. מכינים צמה.
  8. אופים כ-40-45 דקות (עד שהעוגה אפויה היטב אך לא שרופה). בזמן שהעוגה בתנור מכינים סירופ, מרתיחים את המים הסוכר ותמצית הורדים, ולאחר הרתיחה מבשלים עוד כחמש דקות.
  9. הסירופ מוזגים על ככרות השמרים עם גמר האפייה ומגישים בטמפרטורת החדר.
חתימה טובה !
error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן