Skip to content

טיפול ניסיוני בתאי גזע מהשלייה הציל את חייה של ילדה המאושפזת בישראל

לראשונה בעולם: טיפול ניסיוני בתאי גזע מהשלייה ניתן בישראל לילדה הסובלת מכשל בהתחדשות מח העצם – והציל את חייה. בעקבות השיפור במצבה, הילדה צפויה להשתחרר מבית החולים הדסה עין כרם לאחר שאושפזה בו מאוגוסט 2011
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

לראשונה בעולם: טיפול ניסיוני בתאי גזע מהשלייה ניתן בישראל לילדה הסובלת מכשל בהתחדשות מח העצם – והציל את חייה. בעקבות השיפור במצבה, הילדה צפויה להשתחרר מבית החולים הדסה עין כרם, לאחר שאושפזה בו מאוגוסט 2011

מאת עמית קרטס בנין

תאי גזע הוזרקו לילדה בת שבע, שהגיעה למרכז ההשתלות בבית החולים הדסה עין כרם מרומניה, כשהיא סובלת ממחלה חשוכת מרפא, המונעת התחדשות של תאי מח העצם. לאחר כישלון של שתי

תאי גזע עובריים של עכבר מצוי, צבועים בסמן פלורסנטי (צילום: ויקימדיה)
תאי גזע עובריים של עכבר מצוי, צבועים בסמן פלורסנטי (צילום: ויקימדיה)

השתלות מוח עצם, החליט הרופא המטפל בילדה לפנות לטיפול ניסיוני שעליו קרא במחקרים בלבד. תושיית הרופא הביאה לשיפור משמעותי במצבה של הילדה והיא צפויה להשתחרר מבית החולים. התאים פותחו על ידי חברת פלוריסטם הישראלית.

פרופ' ראובן אור, מנהל מחלקת השתלת מוח עצם בהדסה: "תאי הגזע מהשלייה ממש הצילו את חייה של הילדה. התוצאות של המקרה הייחודי הזה מראות שתאי  גזע מהשלייה עשויים להיות יעילים גם בטיפול במחלות אחרות הפוגעות במח העצם".

ניסויים בתאי גזע מהשלייה במעבדות פלוריסטם
ניסויים בתאי גזע מהשלייה במעבדות פלוריסטם

הילדה  סובלת ממחלה חשוכת מרפא בשם "מח עצם אפלסטי". בעקבות פניית הרופא המטפל לחברת פלוריסטם ובאישור ועדת הלסינקי של משרד הבריאות, קיבלה הילדה את הטיפול הניסיוני. מח עצם אפלסטי הינה מחלה גנטית, שבה החולה סובל מכשל במוח העצם כתוצאה ממחסור בתאי גזע המעוררים היווצרות כלי דם.

כתוצאה מההזרקה של התאים, נרשם מהפך במצבה של הילדה, ובכלל זה גידול משמעותי בהיווצרות תאי דם אדומים וטסיות דם. הילדה החולה מאושפזת במרכז הרפואי הדסה בירושלים מאז אוגוסט 2011. מח העצמות האפלסטי שלה לא הגיב למספר רב של טיפולים בארץ מוצאה, וגם לא לשתי השתלות מח עצם אשר עברה בישראל. כחודשיים לערך לאחר כישלון השתלת מח העצם השנייה, ולאחר שחלה הידרדרות קריטית במצבה, פנה פרופ' ראובן אור, מנהל מחלקת השתלת מח עצם בהדסה, לחברה מחיפה בבקשה לתת לה את הטיפול הניסיוני, שנוסה עד אז על בעלי חיים בלבד.

בספטמבר 2011, פלוריסטם הודיעה על תוצאות ניסויים בבעלי חיים, המצביעות על היעילות הפוטנציאלית של תאי הגזע מהשלייה בטיפול בנפגעי קרינה, שמביאה אף היא לכשל של מח העצם (בדומה למצב שנוצר פעמים רבות לאחר הקרנות יזומות בחולי סרטן למשל, או באסונות קרינה). פרופ' אור, והרופא המטפל, אשר קראו את הידיעה על המחקר, החליטו לפנות לחברה כמוצא אחרון להצלת חיי הילדה, שמצבה הדרדר משמעותית בעקבות כישלון ההשתלות.

הילדה קיבלה זריקה תוך-שרירית של תאי גזע מהשלייה בשתי מנות, בהפרש של כשבוע. עשרה ימים לערך לאחר ההזרקה האחרונה של התאים, נראתה עלייה משמעותית במדדים ההמטולוגיים של החולה, אשר נותרה יציבה עד היום. בנוסף לכך, השתפר מצבה הקליני הכללי של הילדה. אושר לה לצאת מתנאי בידוד בבית החולים ואף לצאת אל מחוצה לו למרפאת שמיעה. בדיקות שנעשו לה הראו שתאי הגזע מהשלייה  פעלו באמצעות גירוי התאוששות תאי הגזע שבמח העצם, שמקורם בהשתלה השנייה אותה קיבלה חודשיים מוקדם יותר.

"אנחנו בפלוריסטם שמחים מאוד על כך שתאי הגזע מהשלייה שלנו סייעו לילדה הזו", אמר זמי אברמן, מנכ"ל פלוריסטם. "באופן מדהים, התוצאות שנראו בחולה לאחר הזרקה תוך-שרירית של התאים תואמות את  ההשפעה החיובית על מח העצם שנצפו כאשר הזרקנו את התאים הללו באופן תוך-שרירי לבעלי חיים אשר נחשפו לרמות קרינה קטלניות. תוצאות הטיפול הניסיוני והמחקרים הפרה קליניים מצביעים על פוטנציאל משמעותי של תאי הגזע מהשלייה לטפל במצבים נוספים של כשל במח העצם, ואנו ממשיכים לפתח ולבדוק את האינדיקציה הזו".

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן