סלתה עם שמנה

חשבתם שזו רק בסבוסה? תמר לסלרוט מביאה מתכון לעוגת סולת עסיסית, חורפית ובגירסה נפלאה במיוחד

Print Friendly

אני זוכר אותה, אני זוכר אותה מהמכולת,
אני זוכר אותה, אני זוכר אותה קונה שם סולת.
והיא נתנה לי להחזיק לה את הקרמבו
וגם ביקשה ממני בקבו… קים של טמפו

מילים ולחן: דני סנדרסון, ביצוע: להקת כוורת

אני זוכרת את דודי האהוב, ד"ר דב (דובי) אוחובסקי, זכרונו לברכה, נוהג להיכנס למאפייה בקיבוץ משמרות, ובחיוך מתוק וחכם מבקש ממני עוגת פסולת. כך כינה דובי את עוגת הסולת שהייתה כה חביבה עליו.

עוגת סולת היא אחת מאותן עוגות שכולם אוהבים. משמנה וסלתה של עוגות. זו עוגה שמקורה במזרח התיכון ולה שמות שונים ווריאציות שונות: בסבוסה, האריסה, טישפישטי, ספרה, רואני, שאמאלי. העוגות מורכבות מבצק סולת, לפעמים עם אגוזים ושקדים למיניהם. בסוף יוצקים עליהן סירופ חם שמרטיב אותן ואף מאריך את חייהן.

סולת - דגן נפלא (ויקימדיה)

סולת - דגן נפלא (ויקימדיה)

הסולת היא דגן שטחנו אותו בטחינה גסה, בדרך כלל חיטה, אם נמשיך בטחינה נקבל קמח. הפסטות, למשל, מכינים מסולת של חיטת דורום (סמולינה). גם הבצק של הקובה עשוי מסולת וכמובן קוסקוס. היא מביאה עמה מרקם גרגירי לכל בצק שאליו תיכנס, ולמעשה גם בבצקים פריכים אפשר להמיר חלק מהקמח הרגיל בקמח סולת.

הסולת מוזכרת בתנ"ך ובלשון חכמים פעמים רבות, ומשמעותה זהה לזו שבעברית החדשה.

היא מתוארת בלשון המקרא כמוצר יקר ערך: "וּמַלְבּוּשֵׁךְ שֵׁשׁ וָמֶשִׁי וְרִקְמָה סֹלֶת וּדְבַשׁ וָשֶׁמֶן אָכָלְתְּ וַתִּיפִי בִּמְאׁד מְאֹד וַתִּצְלְחִי לִמְלוּכָה" (יחזקאל, ט"ז, 13). בתקופת המקרא שימשה סולת החיטין למנחת קורבן.

העוגה להלן, לא טובלת בסירופ, אלא הסירופ נספג אל תוכה והיא לחה ורכה. בימים ההולכים ומתקררים, אפשר לשמור אותה מחוץ למקרר אף יומיים – שלושה.

עוגת סולת

דרגת קושי♥♥♥♥♥       זמן הכנה: כשעה וחצי       כמות: תבנית 25 על 25

עוגת סולת חורפית (צילום: תמר לסלרוט)

עוגת סולת חורפית (צילום: תמר לסלרוט)

כלי מטבח: מערבל חשמלי, מטרפה ידנית, תבנית לעיל או שתי תבניות מוארכות, מרית, כלי מידה

חומרי גלם לעוגה

  • 4 ביצים
  • 1 כוס סוכר
  • 200 גרם חמאה מומסת
  • כוס ורבע סולת
  • 50 גרם קוקוס
  • 50 גרם שקדים טחונים
  • 1 גביע שמנת חמוצה
  • 1 וחצי כוס קמח
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 1 שקית סוכר וניל

חומרי גלם לסירופ

  • 1 כוס סוכר
  • 1 כוס מים
  • כפית רום/תמצית וניל/מי ורדים (רק אם רוצים)

חומרי גלם לקישוט

  • חופן שקדים קלויים
  • חופן קוקוס

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  2. מערבלים את הביצים בתוך המערבל החשמלי ומוסיפים להן בהדרגה את הסוכר ואת סוכר הווניל. ממשיכים לערבל עד לקבלת קציפה בהירה ותפוחה.
  3. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בזה אחר זה את החמאה המומסת, הקוקוס, השקדים והשמנת החמוצה.
  4. מכבים את המערבל ובאמצעות מטרפה ידנית ממשיכים לערבב לתוך הקערה את הסולת, הקמח ואבקת האפייה.
  5. מוזגים לתבנית ואופים 50–40 דקות (עד שקיסם יוצא יבש).
  6. מבשלים את הסירופ 2-3 דקות נוספות לאחר הרתיחה.
  7. מוציאים את העוגה מן התנור ומוזגים עליה בעדינות את הסירופ החם.
  8. מקשטים בפתיתי קוקוס ובשקדים קלויים לאחר שהסירופ נספג בעוגה.

Print Friendly

על אודות תמר לסלרוט

תמר לסלרוט, מתגוררת בתל אביב. בעבר, הייתה "תמר אופה" בגבעת עדה ואחר כך בקיבוץ משמרות. כעת עובדת בערוץ 1, כותבת ומעוררת מתכונים מרבצם.
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, ג, כתבות אוכל, מתכונים, עם התגים , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

2 תגובות על סלתה עם שמנה

  1. מאת יוני‏:

    יש צורך להשתמש עם כלי מטבח בסיסיים

  2. מאת עמית קרטס בנין‏:

    טעים. תודה