חלה בשלוש קליעות (מתכון של שמרית)
מצרכים (ל-3 חלות בינוניות או 2 חלות גדולות)
1 ק"ג קמח מנופה
1 שקית שמרים טריים שמרית (50 גר')
½ כוס סוכר (100 גר')
½ נטורינה, רכה או מומסת (100 גרם)
1 ביצה
⅔1 כוסות מים פושרים (400 מ"ל(
1 כף מלח
להברשה: 1 ביצה טרופה
לקישוט: שומשום, שומשום שחור, פרג, קצח, גרעינים למיניהם
ההכנה:
- בקערת מערבל עם וו לישה מערבלים במהירות נמוכה את הקמח והשמרים,
- מוסיפים את הסוכר, הנטורינה והביצים.
- מוסיפים בהדרגה את המים עד לקבלת בצק. אם התערובת לא מתגבשת לבצק, מוסיפים עוד מעט מים ובהדרגה. לשים במשך כ- 8 דקות עד לקבלת בצק רך וקצת דביק.
- משמנים את הקערה ואת כדור הבצק, מכסים בניילון נצמד ומניחים להתפחה למשך כשעה וחצי או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
- מחלקים את הבצק לשלושה חלקים בהתאם לכמות החלות הרצויה. (אני שוקלת לאחידות)
- מהחלק הראשון יוצרים שתי צמות ומניחים אחת על השנייה לאורך ולרוחב עם חיבור במרכז.
- מלפפים בכל פעם את החלק הנגדי ויוצרים צמה.
- מהחלק השני יוצרים שלוש צמות ומלפפים על החלק במרכז פעם מימין ופעם משמאל.
- מהחלק השלישי יוצרים 4 צמות כשפעם מלפפים מהצמות הפנימיות ופעם מהחיצוניות (ניתן לצפות בסרטון הדרכה באתר שמרית).
- מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה ומתפיחים כ-30 דקות נוספות.
- מברישים את החלות בעדינות בביצה ומפזרים מעל שומשום, פרג או קצח
- אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות כ-25 דקות, עד שהחלה תופחת ומזהיבה.
מוציאים מהתנור ומצננים לחלוטין על רשת
חלה עם בצק פוליש וממולאת בממרחים (החלה שלי בתחרות)
בחלות אילו יש להכין מראש את הפוליש
למחמצת פוליש
½ 1 כוס קמח לחם לבן+ כפית גלוטן לערבב היטב
1 כוס מים
¼ כפית שמרים טריים של שמרית(ביתר השקית נשתמש לבצק)
לערבב לכסות בניילון נצמד
השהות כ-12 שעות מחוץ למקרר. (בקיץ לאחר שעה מומלץ להכניס למקרר)
*ניתן לשמור את הפוליש במקרר עד 3 ימים.
לבצק
כ- 800 גר קמח לבן + כף שטוחה גלוטן(סה"כ קג קמח נדרש כולל הפוליש)
שקית שמרים טריים של שמרית( שנותרה מהפוליש)
½1 כף מלח
½ נטורינה מומסת (100 גרם)
2 כפות סוכר
2 כפות סילאן
2 ביצים טרופות
¼1כוסות מים
לזיגוג
1 ביצה
כף מים
גרגירי פרג/ שומשום /קצח
למלית לטעמכם אישית משלבת
ממרח ארטישוק
ממרח עגבניות
ממרח זיתים
אישית מעדיפה את הממרחים של נאני
הכנת הבצק
- כשעה לפני תחילת העבודה על הבצק, מוציאים את הפוליש מהמקרר ומניחים בטמפרטורת החדר.
- בקערה גדולה שמים מחצית מכמות הקמח, מערבבים עם המלח, מוספים שמרים וסוכר . ומערבבים שנית, לפיזור אחיד שלהם בקמח.
- מוסיפים את הפוליש, את השמן, את הביצים ואת המים ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.
- מוספים בהדרגה את יתר הקמח עד קבלת בצק רך ומעט דביק. לשים במשך עשר דקות
- מגלגלים את הבצק לכדור הדוק, מניחים בקערה מקומחת ומקמחים את כל הבצק.
- מכניסים את הקערה לתוך שקית גדולה ומניחים במקום חמים
- ממתינים עד שהבצק מכפיל את נפחו (כשעה וחצי-שעתיים).
- מוציאים את הבצק מהקערה ולשים מעט, להוצאת כל האוויר מתוכו.
- מחלקים במרית או סכין מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים.
- להכנת שתי חלות גדולות מחלקים כל חלק שוב, לשלושה חלקים שווים.
- כדאי לשקול את חתיכות הבצק, על מנת לוודא שהן שוות.
- אישית הכנתי חלה אחת גדולה
- ואת החלק השני חלקתי לחצי וכל חלק שוב חלקתי לשלוש והכנתי שתי חלות
- שאותן מלאתי בממרחים מוכנים
- לרדד כל חלק דק ככל הניתן מרחתי ממרח עגבניות ובחלק אחר ממרח פסטו ובשלישי ממרח ארטישוק
האפיה
- מחממים את התנור לחום הכי גבוה
- שמים תבנית עם מים רותחים בתחתית התנור
- את החלות אני אופה בתבניות
- את החלה הגדולה בתבנית לחלה והקטנות בתבנית אנגליש קייק לקבלת חלה גבוה
- מורחת בעדינות בביצה טרופה עם מעט מים את החלות
- מפזרת שומשום/פרג/קצח
- אופה בחום של 230 מעלות כ-25-40 דקות
- לחלות הקטנות מספיק 15-25 דקות .
- מוציאה את החלות מהתבניות ומכניסה לעוד 5 דקות אפיה ללא התבנית
- מוצאה ומניחה על רשת מכוסה במגבת לקירור