הקוויאר של המזרח התיכון: הטחינה

למה החברים הטבעונים שלכם לא יכולים יום בלעדיה? למה הם סוגדים לה ומוכנים לאכול איתה כמעט כל דבר? לפניכם 10 עובדות על כל מה שמעניין לדעת על הקוויאר של המזרח התיכון: הטחינה (כתבתה של ד"ר עומר גלעדי . המתכון באדיבות המתכונאי: חיים שתיים)

Print Friendly

מסתבר שאנחנו הצרכנים הגדולים ביותר של טחינה בעולם. אומנם ישראל לא מגדלת שומשום כענף חקלאות בארץ, אבל אנחנו מייבאים אותו בכמות גדולה מאתיופיה או הודו. הטחינה היא מוצר צריכה בסיסי המוכר בכל בית, אך ללא ספק הטבעונים הם הראשונים שהפכו את הטחינה לרכיב עיקרי בתזונה היומית והיא נחשבת כיום, בארץ ובעולם, כמזון על. לפניכם 10 עובדות שכדאי לדעת על הטחינה ולמה כדאי לאמץ אותה בחום בתפריט היומי.

צילום: טלי גרופית

צילום: טלי גרופית

  1. זרע השומשום, המקור לכל טחינה בעולם, גדל בתוך תרמיל של צמח פורח. התרמיל נפתח לרווחה כאשר הוא בשל ושם יושב לו בהוד והדר זרע השומשום הבשל. ההשראה למשפט "שומשום היפתח" מתוך הסיפור על "עלי באבא ו40 השודדים", בו נפערת לפתע דלת מערה חסומה, הגיעה ככל הנראה מאותו תרמיל שומשום בשל.
  2.   בתחילה, הטחינה לא הייתה בכלל המוצר העיקרי, אלא תוצר לוואי של ייצור שמן השומשום בימי הביניים. אך עם הזמן, ועם התפתחות הטעם והמזון, היא הפכה למוצר חשוב בפני עצמו.. זרעי השומשום עשירים בחלבון, סידן, ויטמינים מקבוצת B וחומצות שומן בלתי רוויות. מרבית חומצות שומן אלה, החיוניות לבריאות האדם, משתייכות לקבוצת אומגה 6 וחלקן לאומגה 9. הסידן חשוב לבניית העצם. הברזל חשוב לשמירה על רמת ההמוגלובין בדם. בנוסף, הטחינה מכילה אנטי-אוקסידנטים, העוזרים לנקות תוצרי לוואי מזיקים הנוצרים בתהליכי החמצון בגוף.
  3.  טחינה מאד פופולרית ומזוהה עם המזרח התיכון, אבל תתפלאו לשמוע שישנם מתכונים המכילים טחינה גם בסין, הודו ווייטנאם.
  4. טחינה VS חמאת בוטנים: טחינה מנצחת במחלקת הסידן עם פי 9 יותר חומר לחיזוק העצמות.כשטחינה היא כהה יותר ומרירה טיפה היא עשויה מזרעי טחינה מלאים (לא מקולפים) והיא נקראת גם חמאת שומשום. היא נחשבת בריאה יותר ומכילה גם סיבים תזונתיים.
  5.  בעבר היה קשה להשיג טחינה כמוצר מדף באירופה ומחירה היה גבוה במיוחד. היא נמצאה בעיקר בחנויות המוכרות מוצרים גולמיים או חנויות מזרח תיכוניות.
  6. רובנו מקשרים את הטחינה לפלאפל או חומוס, אבל טבעונים משתמשים בטחינה כתחליף לביצים וגם כהזדמנות לחזק את מאגרי הסידן, השומן הבריא ולהפחית בפחמימות.
  7. טבעונים צורכים טחינה בתוך: עוגיות, שייקים, שוקו חם, פאי דלעת ותפוחים ועוד המון מאפים ותבשילים. כמו כן, היא יכולה להוות תחליף לשמנת או אפילו יוגורט. בכל מנה מקבלים 8 גרם של חלבון מן הצומח, רכיב קריטי עבור טבעונים וצמחוניים.
  8. טחינה שחורה? יש דבר כזה. המקור שלה הם זרעי שומשום שחור, זן אחר של שומשום הנפוץ בעיקר במזרח הרחוק ופופולארי מאוד במטבח היפני. טעם הטחינה הזו הוא חזק יותר והיא משמשת לא פעם כדי להסמיך מרקים, לקשט סלטים וגם, תתפלאו לשמוע, כצבע מאכל שחור וטבעי.
    עומר גלעדי (צילום: יח"צ)

    עומר גלעדי (צילום: יח"צ)

לסיכום נאמר, כי יש עוד הרבה שימושים מופלאים לטחינה שרובנו לא מכירים שיכולים להעשיר ולגוון את המנות שלנו. טחינה היא דרך מהירה וטעימה להגדיל את צריכת הסידן שלנו וכן להוות תחליף לחמאה או ביצים. אז הוסיפו טחינה בקביעות לרשימת הקניות שלכם ותיהנו גם אתם מפצצת הבריאות הנהדרת הזו!

*הכותבת, עומר גלעדי, הינה הרבליסטית קלינית ומטפלת פרא-רפואית
מוגש כחומר מקצועי מחברת "אחוה", יצרנית הטחינה הישראלית

ועם בטחינה עסקנו אני מצרפת מתכון לתבשיל טחינה שמתאים לימים סגררים

תבשיל עדשים וטחינה מפנק
(התבשיל באדיבות המתכונאי: חיים שתיים)

צילום: סיגל לדנהיים

צילום: סיגל לדנהיים

המצרכים לתבשיל העדשים

1כוס עדשים שחורות (250גר׳) מושרות במים פושרים לשלוש שעות
2 גזרים בינוניים קצוצים דק
1 בצל גדול קצוץ דק
5 שיני שום קצוצות או מגורדות
6-8 עגבניות שרי תמר
1 כפית שטוחה כמון
1 כפית שטוחה פפריקה
2 כפות שמן זית
מלח ים
פלפל שחור

הכנת התבשיל

  1. מחממים בסיר את שמן הזית
  2. מוסיפים את הבצל כשהשמן חם מאדים כשלוש דקות
  3. מוסיפים את הגזר הקצוץ ומערבבים.
  4. מתבלים בכמון, פפריקה ושום ומערבבים.
  5. מוסיפים מלח, פלפל ועגבניות מערבבים.
  6. מבשלים לרוטב סמיך כ5-8 דקות
  7. מוסיפים את העדשים המושרות והמסוננות
  8. מערבבים היטב ומוסיפים מים עד לגובה שני ס״מ מעל התבשיל שבסיר.
  9. מבשלים על אש בינונית בסיר פתוח ומערבבים מפעם לפעם.
  10. התבשיל מוכן כשהעדשים מתרככות אבל יש להיזהר מהפיכתן לרביכה והמים נספגים לגמרי

המצרכים לטחינה

צילום: סיגל לדנהיים

צילום: סיגל לדנהיים

1 כוס טחינה מעולה של אחוה
3/4 כוס מים
מיץ לימון לפי הטעם
מלח ים לפי הטעם
כוס עגבניות שרי קצוצות דק דק

הכנת הטחינה
מערבבים את כל המרכיבים עד לקבלת טחינה שלא תהיה יבשה או נוזלית מדי.

לסלט

צרור גדול של כוסברה טרייה, שטופה וסחוטה מהמים
1 בצל בינוני
½ לימון
1 כפית שטוחה מלח ים
שמן זית

הכנת הסלט

  1. קוצצים דק את הכוסברה והבצל
  2. מוסיפים שמן זית בנדיבות
  3. סוחטים חצי לימון ומוסיפים את המלח

הרכבת המנה בצלחת

  1. בצלחת הגשה יפה יוצקים כמה כפות של טחינה מוכנה שתכסה את קרקעית הצלחת בשכבה נאה. מעל הטחינה מוסיפים כמות רצויה של תבשיל עדשים כך שיישארו שוליים של טחינה מסביב
  2. מעל העדשים מניחים ערימה של סלט כוסברה ומשטחים
  3. מעל הכל מוסיפים כמות של עגבניות שרי קצוצות. בוזקים קומץ של מלח גס ומזליפים שמן זית סביב

    צילום: סיגל לדנהיים

    צילום: סיגל לדנהיים

Print Friendly

על אודות טלי גרופית

מתכונאית שרוקחת מטעמים ומשתפת, בלוגרית http://taly60.blogspot.co.il/
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, בריאות, כתבות אוכל, מתכונים, קיימות, עם התגים , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

האימייל שלך לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

*

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>