Skip to content

"הבחירות באיראן לא יביאו לשום שינוי. חמנאי הוא זה שיחליט"

בהרצאה שנשא במכון וושינגטון קרא יעלון לארה"ב ולמערב לתמוך בירדן, שהיא אי של יציבות באזור. "תופעת הפליטים הסורים היא כאב ראש גדול למלך ירדן המצב בסוריה עלול להשפיע על ביטחונה של ירדן. גורמי אל קעידה בדרום סוריה עלולים לאתגר את ירדן"
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

"הניצחון של בשאר אסד באל קוסייר הוא לא נקודת מפנה במלחמת האזרחים בסוריה, ואני לא מאמין שהוא במומנטום לנצח". כך העריך אמש שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, במהלך פגישה עם מזכיר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל. הפגישה התקיימה בלשכתו של הייגל בפנטגון, וקדמה לה טיסה שקיים השר יעלון במסוק-מטוס V-22, אותו אמורה ישראל לרכוש.

"בוגי" יעלון: "ה-V22 יקנה יכולת ייחודית לזרוע הארוכה של צה"ל". (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ה-V22 יקנה יכולת ייחודית לזרוע הארוכה של צה"ל. יעלון (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

במהלך הטיסה, שנמשכה כשעה, ישב השר יעלון בקוקפיט והאזין להסברי הטייסים על אודות המסוק ויכולותיו. בסיום הטיסה אמר השר יעלון: "מדובר בכלי מאוד מרשים, עם יכולות של מסוק-מטוס ויכולת תמרון מאוד גבוהה. ה-V22 הוא בעל יכולת להמריא ולנחות כמו מסוק, יש לו יכולת תמרון ייחודית ומהירות של מטוס. הוא יקנה יכולת ייחודית לזרוע הארוכה של צה"ל".

במהלך הפגישה עם מזכיר ההגנה האמריקני דנו השניים בנושאים הביטחוניים והמדיניים שעל הפרק, בהם הסוגיה האיראנית והבחירות המתקיימות באיראן, המלחמה בסוריה והקשרים העמוקים בין ארצות הברית לישראל. השר יעלון הודה למזכיר ההגנה הייגל ואמר: "תודה על מה שאתה עושה כדי לחזק את היחסים בין מערכות הביטחון של שתי המדינות. אני שמח על שיתוף הפעולה אתכם. זו הפעם השנייה שאנחנו נפגשים, ואני שמח שהקשר בין שנינו ממשיך להיות קרוב וחזק".

ישב בקוקפיט והאזין להסברי הטייסים. יעלון. (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ישב בקוקפיט והאזין להסברי הטייסים. יעלון. (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

בנושא הסורי אמר השר יעלון, כי "הניצחון של בשאר אסד באל קוסייר הוא לא נקודת מפנה במלחמת האזרחים בסוריה, ואני לא מאמין שהוא במומנטום לנצח. הוא שולט רק בארבעים אחוז משטחה של סוריה. חיזבאללה מעורב בלחימה בסוריה וספג נפגעים רבים בקרבות, וככל שידוע לנו מדובר ביותר מאלף נפגעים. עלינו להיות מוכנים למלחמת אזרחים ארוכה עם עליות וירידות".

בסוגיה האיראנית אמר השר יעלון, לשר ההגנה הייגל: "הבחירות באיראן לא יביאו לשום שינוי. חמנאי הוא זה שיחליט מי הנשיא הבא. צריך להיות קשוחים יותר עם האיראנים מבחינה דיפלומטית ומבחינת הסנקציות, ושיהיה ברור להם שהאופציה הצבאית נמצאת על השולחן. אנחנו מודאגים מאוד מההתקדמות האיראנית בפרויקט הגרעין ומודאגים ממה שאנחנו לא יודעים. ישנם סימנים להתקדמות איראנית בפרויקט כדי להפוך למדינת סף גרעינית, ואז זה יהיה תלוי בהם האם להפוך למדינה גרעינית".

לפני כן הרצה שר הביטחון במכון וושינגטון בבירת ארה"ב וגם שם חזר והעריך כי המנהיג העליון חמנאי יהיה בסופו של דבר זה שיחליט מי יהיה נשיא איראן. "עלינו להמתין לראות מה תהיה המדיניות אחרי הבחירות", אמר שר הביטחון. "אנחנו מאמינים שהמשטר הזה צריך לעמוד בפני הדילמה: האם להמשיך בתכנית הגרעין הצבאית, או לשרוד כמשטר. המשטר הזה מעורב בכל מקום בו יש חוסר יציבות במזרח התיכון.

"אל תמעיטו בשאיפות של המשטר באיראן לשלוט בעולם ולהביס את השטן הגדול, התרבות המערבית בראשות ארצות הברית. ובדרך להביס את השטן הגדול, ישראל צריכה להימחק מהמפה", אמר יעלון. "האיראנים מצליחים עד כה להתחמק ולתמרן מהסנקציות הכלכליות ומהבידוד המדיני. היא לא תושפע אם לא תהיה אופציה צבאית אמינה. כדי להימנע מאופציה צבאית צריכים להשתמש בכל הכלים, שכוללים סנקציות כלכליות ובידוד מדיני. זה עדיין אפשרי אבל יש להיות קשוחים ועם אורך נשימה כדי ללכת עד הסוף עם איראן".

שר הביטחון יעלון הזכיר לשומעיו כי חמנאי החליט להשעות את תוכנית הגרעין בשנת 2003, משום שחשש אז מארה"ב. "חמנאי צריך להבין היום שיש קשיחות ואורך נשימה ללכת עד הסוף, עם כל המחירים שיש לשלם, מבחינת עליית מחירי הדלק ועד לפעילות צבאית. רק כך חמנאי יבין שהגיע הרגע לקבל החלטה – ואני סבור שהוא יקבל אותה".

"ירדן צריכה להיתמך בידי ארה"ב ובני ברית אחרים". יעלון (צילום: אריאל חרמוני)
"ירדן צריכה להיתמך בידי ארה"ב ובני ברית אחרים". יעלון (צילום: אריאל חרמוני)

על סוריה אמר השר יעלון כי הוא אינו רואה יציבות בסוריה בעתיד הקרוב. "במקומות רבים אנחנו רואים טיהור אתני של סונים שהורגים עלאווים, ועלאווים שהורגים סונים", אמר. "אני לא מתרשם מההישגים של המשטר הסורי. אסד שולט בארבעים אחוז מסוריה. השאר בידי הסונים והכורדים. אבל האופוזיציה לא מאוחדת. האחים המוסלמים נתמכים בידי טורקיה וקטאר. הסלאפים בידי סעודיה. ויש גורמי אל קעידה שמגיעים מעיראק, שמטרתם ליצור חוסר יציבות בסוריה, ואז בלבנון, ירדן, סיני ובסוף לחסל את ישראל.

"לבנון מחוברת לסוריה יותר מבעבר", אמר שר הביטחון. "המלחמה בסוריה זולגת ללבנון. אנחנו רואים מטוסים ומסוקים סוריים פועלים בבקעת הלבנון נגד סונים. לבנון לא תהיה יציבה בקרוב בגלל זה.

"המדיניות של ישראל היא לא להתערב במלחמה בסוריה. אנחנו מציבים שלושה קווים אדומים למשטר בסוריה: לא לאפשר העברה של נשק מתוחכם לארגוני טרור, חיזבאללה או כל אחד אחר; לא לאפשר העברה של נשק כימי ולשמור על שקט בגבולנו ברמת הגולן. כשהם חוצים את הקווים האדומים האלו, כפי שקרה בגולן, אנחנו פועלים במטרה להשמיד את עמדות הצבא הסורי שאחראיות לירי הזה".

שר הביטחון אמר עוד כי ירדן מושפעת מהמצב בסוריה. "תופעת הפליטים הסוריים היא כאב ראש גדול למלך ירדן. המצב בסוריה עלול להשפיע על ביטחונה של ירדן. גורמי אל קעידה בדרום סוריה עלולים לאתגר את ירדן. מבחינתנו ברור שירדן היא אי של יציבות באזור, ולכן אנחנו מאמינים שירדן צריכה להיתמך בידי ארה"ב ובני ברית אחרים כדי לשמור עליה יציבה באזור. הירדנים עושים עבודה נהדרת לאורך גבולנו".

על רוסיה אמר השר יעלון כי היחסים בין רוסיה לישראל שונים מימי המלחמה הקרה. "יש לנו עם רוסיה יחסים דיפלומטיים ואפשרות לחלוק את דאגותינו, כפי שעשה ראש הממשלה נתניהו עם הנשיא פוטין. איננו מאושרים מהפעילות הרוסית באזור. בעבר הממשל הרוסי ביטל עסקת אס 300 עם איראן. כשיש לנו השגות בנוגע לעסקאות נשק שחלקו מאוד מתוחכם, יש לנו את הערוצים להביע את דעתנו בפני המשטר הרוסי.

"הרוסים לא פועלים נגדנו", הדגיש יעלון. "אנחנו לא בראש דאגותיהם כשהם מוכרים נשק. מה שנמצא שם זה משחק כוחות עם ארצות הברית, כשיש הרבה נושאים פתוחים ביניהן, בהם אזור ללא טיסה ועתידה של סוריה. הם משתמשים בחימוש ככרטיס פוליטי מול המערב. אנחנו לא מאושרים מזה, כי הכוחות שלנו ואזרחינו נפגעו בעבר מנשק שנמכר לסוריה והועבר לחיזבאללה ולחמאס. יש לנו השגות בנוגע לזה".

בנושא המצרי אמר שר הביטחון: "המשטר במצרים מאותגר על ידי שלושה גורמים: האתגר הכלכלי – איננו רואים אופק, ומודאגים מכך; האתגר הפוליטי של אלו אשר אינם מאושרים ממשטר אסלאמי ומאתגרים את המשטר. זה לא סימן ליציבות. האתגר השלישי הוא ביטחון – קודם כל ביטחון פנימי. אזרחים במצרים אינם מרגישים בטוחים. לכן אנשים מתחילים להאמין שסוג האסלאם הזה אינו הפיתרון.

"יש לנו מערכת יחסים ביטחונית טובה עם מצרים, שפועלת לטובת שתי המדינות. הגבול של מצרים איתנו הוא הגבול היחיד ששקט, מבחינתם. כוחות ביטחון מצריים פרושים בסיני כדי להילחם בטרור. אנחנו מצפים ממצרים להתמודד עם התופעה הזו של טרוריסטים שמשתמשים בסיני כאזור ללא שליטה, באופן שפוגע גם במצרים. הברחת כלי נשק מלוב ובעבר מסודאן הוקטנה, חלק מזה בשל הפעילות המצרית".

על התהליך המדיני עם הפלסטינים אמר השר יעלון כי מזכיר המדינה קרי רוצה להביא את הצדדים לשולחן. "אנחנו מוכנים לבוא מיד כדי לדבר על הכול, אבל לא רק על טריטוריה. על הכול. בלי תנאים מוקדמים. עד עתה יש להם תנאים מוקדמים, ולכן האפשרות לפתוח בשיחה נדחית. הם רוצים משהו כדי שנבוא לשולחן, ואלו תנאים מוקדמים. אנחנו מוכנים לדון איתם על הכול. אבל בלי שינוי חינוכי ברשות הפלסטינית אני לא יכול להיות אופטימי בנוגע להתקדמות בתהליך, ועלינו להיערך לנהל את הסכסוך. לב הסכסוך זה חוסר הנכונות שלהם להכיר בזכותנו להתקיים כמדינת הלאום של העם היהודי באיזשהו גבול. צריך להציב תנאים להעברת כסף לפלסטינים בשינוי מערכת החינוך שלהם.

"איננו רוצים לשלוט בפלסטינים, ויש להם כבר עתה עצמאות פוליטית", אמר שר הביטחון. "למעשה יש להם שתיים. אחת בעזה, שמורתעת מאז מבצע עמוד ענן. אני לא בטוח שזה יהיה לזמן ארוך ועלינו להיערך לכך, אבל נכון לעכשיו הם מורתעים".

את היוזמה הערבית כינה השר יעלון "ספין". "ראש הממשלה נתניהו כבר אמר רשמית שאנו מוכנים לשבת לשולחן ללא תנאים מוקדמים והכתבות. היוזמה הערבית היא הכתבה", אמר. "קודם אנו צריכים לוותר על טריטוריה, ואז הערבים ישקלו יחסים איתנו. זו הכתבה. לשבת לשולחן בלי תנאים מוקדמים אנו מוכנים מיד".

על טורקיה: "השינוי ביחסים בין טורקיה לישראל לא קרו מירושלים אלא מאנקרה, משנת 2004. התחלנו לראות שינוי כשטורקיה החלה לחבור לאויבינו. השיא היה הפרובוקציה הטורקית עם המרמרה שהממשלה בטורקיה הייתה אחראית לה. אנחנו לא נחזור לשנות הזהב של יחסים אסטרטגיים עם טורקיה, אבל יש לנו מערכת יחסים כלכלית טובה. אנחנו מקווים שהשגרירים ישובו לבירות. אנחנו נפתור את המשבר בעתיד הקרוב".

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן