Skip to content

בעבע: מאפה שמרים מבצק עיראקי

מאפה בעבע, המוגש בבתים עיראקיים רבים לצד תה בניחוח הל בסוף כל ארוחה, בעצם מוגש בצורה מסורתית בפורים • תמר לסלרוט אלתרה על המתכון ויצרה מהבעבע מאפה גלובאלי וטעים להפליא
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

יום רגיל, עם אור וגיל פשוטים כפת של לחם,
יום נשוק בסאון השוק וגעש המדרכת,  
יום גבוה ונישא עד גגות חבלי כביסה ומחספס כאספלט שבכבישים.
אך מוזר איך יום כזה, מתפעם לו בחזה ומתנוצץ בעיני האנשים.

מבצע: אריק סיני, מילים: יוסי גמזו, לחן: שמעון ישראלי

XXXXX

לפני כמה ימי חול, פשוטים כפת של לחם, קניתי במכולת קופסה של "בעבע". אלו מאפים גדולים וממולאים בממרח תמרים, שבני העדה העיראקית מכינים לפורים, אך גם בימים רגילים הם טעימים, ושייכים לסוג הדברים שאני מסוגלת לאכול אלף מהם, או לפחות עד שייגמרו.

בעבע עיראקי (צילום: תמר לסלרוט)בעבע עיראקי (צילום: תמר לסלרוט)

אף אחד מלבדי לא התעניין במאפה, ואכלתי עוד ועוד תוך שניסיתי לחשוב, במה אמלא בצק שמרים זה, אותו מתפיחים התפחה קצרה יחסית, כאשר מדי פעם מוציאים את האוויר מן הבצק, למען לא יתפח ממש, ובסופו של דבר יצא פריך.

מאחר שבביתי נחגגת שנת המוצרלה, החלטתי למלא המאפה במוצרלה. הגבינה שטעמה הנפלא נובע מהעובדה שהיא כמעט נטולת טעם והיא הכי טעימה כשהיא עשויה, כמו במקור, מחלב בופאלו…

הכנתי גם כמה בעבע במילוי שוקולד מקופלת וחמאה, וזה די ממכר, מאד משמין, לא בריא ולא ממש מזין, אך מוזר איך מאפה כזה מתפעם בחזה ומתנוצץ בעיני האנשים.

מאפה שמרים מבצק בעבע עיראקי במילוי מוצרלה

 דרגת קושי: ♥♥♥♥       זמן הכנה: 2-3 שעות, כולל התפחה ואפייה       כמות: 15-18 מאפים

מאפה בעבע עיראקי ממולא בגבינת מוצרלה (צילום: תמר לסלרוט)

מאפה בעבע עיראקי ממולא בגבינת מוצרלה (צילום: תמר לסלרוט)

כלי מטבח: מערבל חשמלי עם וו לישה, קעריות לביצה לבירוש ולשומשום, כלי מידה.

חומרי גלם לבצק

  • ½ ק"ג קמח
  • קורט מלח גס
  • 100 גרם חמאה רכה
  • חלמון של ביצה
  • כף שמרים
  • 3/4 כוס שמן
  • ½1 כוס מים פושרים
  • ½ כפית חוואייג'
  • בייבי בזיליקום (אם רוצים)

חומרי גלם למלית מוצרלה

  • 250 גרם מוצרלה
  • 50 גרם חמאה

חומרי גלם למלית מתוקה

  • 20 גרם חמאה
  • 3 חטיפי מקופלת

חומרי גלם לסיום

  • ביצה טרופה
  • שומשום

אופן ההכנה

  1. במערבל חשמלי עם וו לישה, או ביד, להניח את חומרי הבצק – מתחילים עם היבשים ובהדרגה מכניסים את הנוזלים, עד לקבלת כדור בצק אחיד. ממשיכים ללוש עוד 5-7 דקות ומניחים מכוסה במגבת לתפיחה כשעה.
  2. לשים את הבצק שנח לו כשעה, תוך הוצאת האוויר מתוכו. מחלקים אותו ל-15-18 חלקים שווים בגודלם, ומעבדים לכדורים קטנים להם נותנים "לנוח" 15-30 דקות נוספות.
  3. מערבבים את חומרי המלית.
  4. מחממים תנור ל-170 מעלות ומרפדים תבניות בנייר אפייה (בהתאם לגודל התנור, לא כל המאפים חייבים להיכנס באפייה אחת, אפשר לפצל זאת לאפיות מתמשכות ברצף).
  5. יוצרים גומה בכדור ומכניסים פנימה את המלית וסוגרים היטב ויוצרים עיגול שטוח (דומה לפיתה).
  6. מברישים בביצה טרופה, מפזרים שומשום ומחוררים בעזרת מזלג את חלקו העליון של הבצק.
  7. אופים 20-30 דקות עד להזהבה.

סַחְתיין ווּהנַא (בתיאבון בעיראקית).

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן