Skip to content

אמנסטי ישראל: ההכרזה על ששת ארגוני זכויות האדם הפלסטינים כ"ארגוני טרור" אינה תקינה

בארגון לקידום זכויות אדם נאמר כי ההכרזה של שר הביטחון ניתנה "ללא כל הליך משפטי ובהתבסס על מידע סודי שאין לחשוף ולפיכך אין כל אפשרות לבקרו"
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

ארגון אמנסטי ישראל התריע היום (שלישי) כי החלטת שר הביטחון להכריז על ששה ארגוני זכויות אדם כ'ארגוני טרור התקבלה ללא הליך ראוי ותקין ודיון בו נחשף לפני הציבור מידע המוכיח כי מדובר בארגוני טרור. לדברי הארגון הליך כזה חייב לעמוד בסטנדרטים הבינלאומיים, לרבות ציבוריות הדיון, שלא כפי שנהוג על פי רוב בסוגיות ביטחוניות בישראל, שלרוב מופנות לבתי המשפט שמשמשים כחותמת גומי של משרד הביטחון ושרוב הדיונים בהן מתקיימים במעמד צד אחד בלבד.

סמל הארגון (אתר רשמי)

באמנסטי אינטרנשיונל הבהירו כי על כל מדינה, כולל מדינת ישראל כמובן, חלה החובה להגן על מי שחיים בתחומה מטרור ומאלימות (המהווים הפרת זכויות אדם), אך אסור לה, במסגרת המאבק בטרור, לפגוע בפרטים או בארגוני חברה אזרחית ללא הליך משפטי תקין וראוי שכולל גם הצגת ראיות משכנעות לדבר עבירה, תוך מתן אפשרות לצד הנאשם להתגונן ולאתגר את ההאשמות נגדו. זה לא מה שקרה במקרה של ההכרזה של שישה ארגוני זכויות אדם פלסטינים ותיקים כארגוני טרור. ההכרזה ניתנה ללא כל הליך משפטי ובהתבסס על מידע סודי שאין לחשוף ולפיכך אין כל אפשרות לבקרו. בנוסף, לצד ההכרזה לא התקיימו הליכים תקינים וראויים של הצגת ראיות והבאה לדין של הפעילים בארגונים, מה שמעלה חשש נוסף לגבי חוסר התקינות וחוסר הצדק שבהחלטה.

לדברי אמנסטי הכרזה זו משרד הביטחון בראשות שר הביטחון בני גנץ, מהווה הסלמה מדאיגה בהצרת צעדיה של החברה האזרחית הפלסטינית, והיא גם תפגע קשות בששת הארגונים, ואולי אף תביא לסגירתם, ותהיה לה השפעה נרחבת ביותר על החברה הפלסטינית. האשמת ארגוני חברה אזרחית ביקורתיים בטרור, ללא הליך משפטי תקין, היא מהלך נפוץ בקרב משטרים דכאניים ולא דמוקרטיים, והיא מלווה בחשש מתמיד שמדובר בשימוש ציני בצידוק של מאבק בטרור, מאבק שהוא חיוני כשלעצמו. "למעשה", שואלים באמנסטי, "אם הליך מסוג זה יתקבל בשלוות נפש ציבורית מה ימנע מהממשלה להכריז מחר על כל ארגון חברה אזרחית אחר – ישראלי או פלסטיני – כארגון המסייע לטרור על בסיס מידע סודי שאין לחשוף, וכך להביא לסגירתו?".

עוד חושיים בארגון כי בנוסף  לכל להכרזה הזו יהיה  "אפקט מצנן" על החברה האזרחית – הפלסטינית ואף הישראלית והיא תרתיע ארגונים שתפקידם לבקר את השלטונות ולהתריע על הפרות זכויות אדם מלממש את ייעודם. הארגונים שבסכנת סגירה הינם ארגונים חיוניים לשמירה על זכויות הפלסטינים בגדה וברצועת עזה, הן מפני הפרות זכויות אדם מצד שלטונות הרש"פ וחמאס והן ביחס לישראל, ועבודה זו נמצאת כעת בסיכון אמיתי.

בארגון מציינים כי בעשרים השנים האחרונות גורמים בחברה האזרחית הפלסטינית המתנגדים לכיבוש הואשמו בסיוע לטרור פעמים רבות, כולל בקשר לזרוע הצבאית של החזית העממית, והדברים הסתיימו בלא כלום או התבררו כרחוקים מלהיות מדויקים. כך, לדוגמה מביאים בארגון את מקרה מוחמד אבו סחא, אמן קרקס פלסטיני, שהיה פעיל נגד הכיבוש, הוחזק במעצר ללא כתב אישום וללא משפט ("מעצר מנהלי") במשך כמעט שנתיים ואז שוחרר וכל הטענות נגדו התפוגגו באוויר. "המקרה של אבו סחא הוא מקרה אחד מתוך רבים", מציינים בארגון ומוסיפים כי "בחלק ניכר מהמקרים הללו ייצג את הנאשמים הפלסטינים ארגון הזכויות אדאמיר, שהוא אחד מהארגונים שישראל מכריזה עליהם כעת כלא חוקיים. עובדות אלו רק מחזקות את החשד ביחס להכרזה.
מנהל מחלקת התוכניות באמנסטי ישראל, ד"ר יריב מוהר, אמר: "ההוצאה של ארגוני הזכויות הפלסטינים מחוץ לחוק נעשתה כיביכול לשם תכלית ביטחונית, אך היא פוגעת בזכויות האדם, בחברה האזרחית ואפילו לא משרתת את הביטחון. מחקרים רבים בתחום הטרור מלמדים שהצרת ערוצי השפעה פוליטיים, כולל במסגרת החברה האזרחית, רק מעודדת פנייה לערוצי השפעה לא-לגיטימיים, ובתוך כך אלימות וטרור. במקום לפעול באופן ממוקד נגד מי שיש ראיות נגדו לפעילות תומכת-טרור חסמה ישראל לפלסטינים עוד ערוץ השפעה בלתי-אלים על מציאות חייהם – מהמעט שעוד נותר להם תחת משטר צבאי. אם צעד כה דרקוני צפוי לסתור אפילו את התכלית הביטחונית העומדת בבסיסו באמת שקשה להבין מה ניסו להשיג כאן מלבד דיכוי והשתקה של קולות ביקורתיים".

שרת התחבורה מרב מיכאלי (צילום: אתר ממשלת ישראל)

גם שרת התחבורה מרב מיכאלי מתחה אתמול (שני) ביקורת על ההכרזה על שישה ארגוני חברה אזרחית פלסטיניים ארגוני טרור. "האופן שבו נעשתה ההצהרה גרם לנזק גדול בקרב ידידותינו הגדולות והחשובות ביותר", אמרה מיכאלי בישיבת סיעת העבודה. "זה נזק שעלול לפגוע באינטרסים של מדינת ישראל וזה לא היה צריך לקרות".
מיכאלי: "מהלכים כאלה, ככל שהם נדרשים, צריכים להיעשות כמו שצריך עם הכנה ראויה, כזאת שתוודא שהאינטרסים של ישראל לא מתפרקים. צעד כזה נגד ארגונים שבחלקם הם ארגונים של החברה האזרחית צריך להיעשות בחרדת קודש, רק אם התרשמנו שבאמת אין ברירה אחרת". היא ציינה כי בכוונתה לשוחח הערב עם ראש שב"כ, ולבקש ממנו מידע בנושא. "צר לי שאת הבירורים האלה והשיחה הזאת אני צריכה לעשות אחרי כמו שצריך היה להיעשות", ציינה. בעקבות דבריה מסיעתו של גנץ כחול לבן הגיבו לדבריה: "מציעים למרב מיכאלי שלא מכירה את הפרטים, לא להפריע למלחמה בטרור."

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן