מלפוף- הלא הוא הכרוב השם מלפוף- ליטוף, עיטוף מתאים לו ביותר.
לצורך ההכנה אנו זקוקים כרוב באלדי –
כרוב שטוח למילוי אולם ניתן להכין גם מכרוב רגיל
ישנן מספר דרכים לרכך את הכרוב עלי הכרוב
שיטת ההקפאה- דורשת זמן ותכנון מראש
השיטה הכי קלה היא להקפיא את הכרוב ללילה ולהפשיר אותו בקצב שלו במסננת מחוץ למקפיא.
לאחר הפשרה טבעית, קל מאוד לקלף את העלים.
שיטת המיקרוגל
פה צריך לחלוץ בעזרת סכין את ליבת הכרוב, להניח בשקית שמתאימהה למיקרוגל ולחמם אותו בעוצמה גבוהה ביותר במיקרוגל למשך חמש דקות לפחות. ייתכן שצריך יהיה לחזור על הפעולה לאחר קילוף השכבות הראשונות.
בשיטת הבישול במים
לאחר שחולצים את ליבת הכרוב, מכניסים אותו לסיר גדול עם מים רותחים מעל להבה קטנה עד בינונית. לאחר 10 דקות שהכרוב בתוך המים, העלים יתחילו להתרכך ולשנות את צבעם; כך נדע שהגיע הזמן להוציאם.
בשלב זה מומלץ להיעזר במלקחיים להוצאתהכרוב למסננת ונשטוף את הכרוב לצנון מהיר והפסקת הבישול
הכנת העלים למילוי
ופורשים עלה לכל עלה כרוב יש מעין שדרה מרכזית וקשה – מסירים אותה וכך מתקבלים מכל עלה, שני עלים קטנים העלים הקטנים מנקים בעזרת סכין חדה, ובלי ליצור חור לחתוך מעט מעובי של השדרה כמו קילוף.
את השדרות והעלים שלא נתנים למילוי קוצצים ומרפדים את תחתית הסיר.
למלית
1בצל גדול
1קישוא מוצק
1סלק
2 ענפי סלרי (את העלים להפריד ולשמור )
2 עלי כרוב
1 גזר
1 בטטה
עגבניה אחת בשלה
1-2 פלפל חריף(אופציונלי)
חופן צנובר קלוי
½ כוס קינואה צבעונית או אדומה להשרות בכוס מים לחצי שעה ולסנן.
חצי לימון סחוט סחוט
2 כוסות עלי פטרוזיליה. נענע, סלרי ושמיר קצוצים דק(אפשר רק תערובת של עשבי שאוהבים, ניתן לקצץ במעבד מזון)
4 כפות שמן זית
מעט מוסקט
1 כפית סומק
¼ כפית קינמון
1 כפית כמון
1-½ כפית פלפל
½1כפיות מלח
כף רכז רימונים
לרוטב עגבניות מהיר
1ליטר מים רותחים
2 כפות רסק עגבניות
2 כפות סילאן/מייפל
1 כפית מלח
½ כפית כרכום
4 שיני שום כתושות
3 כפות שמיר ונענע קצוצים ( לחלופין 5 קוביות עשבי תיבול איטלקי של דורות)
לפיזור מעל
6-8 עעגבניות שרי חצויות/ פרוסות עגבניה
6 שיני שום חתוכות לחצאים
לרוטב לימוני:
1 ליטר מים
4 שני שום כתושות
½ כוס שמן זית
מיץ מלימון שלם
3 כפות שמיר, סלרי ונענע קצוצים ( לחלופין 5 קוביות עשביתיבול איטלקי של דורות)
מלח, פלפל, סילאן או מייפל
לפזור מעל
4-6 סלקים צבעוניים קלופים וחתוכים לפרוסות/שמניות
4-6 שני שום חצויות
ההכנת המלית
נחתוך את כל הירקות לקוביות קטנות
אני מעדיפה לקצוץ את כל הירקות (ללא עשבי התיבול) במעבד מזון לגודל דק אך לא למחית. כך חוסכת מהילדים להפריד ירק שלא אוהבים
נקצוץ בנפרד את עשבי התיבול בסכין חדה או במעבד מזון ונניח בצד.
נסנן את הקינואה מהמים
נחמם את השומן שבחרנו במחבת גדולה, ונטגן בו תוך כדי ערבוב את הירקות הקצוצים עד לריכוך, נתבל ונוסיף קינואה נערבב ונוריד מהאש
נוסיף את עשבי התיבול הקצוצים והצנוברים, נערבב ונסיר מהאש.
נטעם ונאזן טעמים
מילוי העלים
- פורשים עלה (או חצי עלה) על משטח העבודה, 2.מניחים כף מילוי בבסיסו גלגול אחד קדימה
3. קיפול משני הצדדים והמשך גלגול קדימה
4. להניח בסיר על עלי הכרוב החתוכים עם התפר כלפי מטה
5. לסדר בצפיפות את עלי הכרוב בסיר
6. לפזר עגבניות ושום או סלק צבעוני ולצקת את הרוטב
7. לכסות במים רותחים עד גובה גלילי הרוב
8. להניח מעל צלחת כבדה
9. להביא לרתיחה ולבשל על אש קטנה 40 דקות
10. אופציונלי לאחר הבישול ולפני ההגשה לאפות בתנור בחום 180 מעלות עד הזהבה.
טלי טיפ
לא לוותר על הנחת צלחת כבדה הפוכה על העלים שבסיר. זה גם כדי שהעלים המגולגלים לא יזוזו במהלך הבישול אבל גם כדי שהם ייצאו אחידים בגובהם.
**הכותבת הינה שפית המספקת ארוחות ו- Lance Box לפרטים בדף טלי בישולים