Skip to content

תחילת עונת הענבים

הענבים נהדרים לבריאות, במיוחד אם אוכלים אותם ביחד עם הקליפה, ועכשיו אפשר למצוא אותם בשפע של זנים שונים • תמר לסרלוט מביאה מתכון לטארט ענבים חושנית במיוחד
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

זרעי קיץ
נישאים ברוח
מעירים זיכרונות
מעוררים ערגונות

מאיר אריאל

יש סיכוי שהמשפט "המציאות עולה על כל דמיון" הוא אכסיומה… והנה ניסיון לאישוש: הברון אברהם בנימין אדמונד ג'יימס דה רוטשילד, הנדיב הידוע, נשא לאישה את אדלאידה, בתו של בן דודו וילהלם קרל, שכונה הברון "הצדיק" רוטשילד, והזוג הגיע לארץ ישראל במטרה להקים, בין היתר, מעין פרובאנס.

הברון רוטשילד ורעייתו אדלידה בביקור במטעים בזכרון יעקב, 1914 (מקור: ויקימדיה)
הברון רוטשילד ורעייתו אדלאידה בביקור במטעים בזכרון יעקב, 1914 (מקור: ויקימדיה)

הנוף האגדי של האיזור מתחיל בחלק הצפון מזרחי של רכס הרי הכרמל, שם הוקמה זיכרון יעקב (על-שם אביו) ויקבי כרמל מזרחי, וממשיך אל שיפולי ההר אל תוך העמק מלא הכרמים שמתחתיו. הברון לא שיער בנפשו, ששתי המושבות: גבעת עדה, על שם רעייתו ובנימינה הנקראת על שמו, יתאחדו מוניציפאלית ב-2003 ויהיו למושבה אחת שבה הולכים ומתמעטים הכרמים והולכים ורבים הבתים והיקבים.

סבי וסבתי, ישראל ומרים מרגלית, הגיעו אל גבעת עדה בשנת 1923, ואבי, משה מרגלית, בן זקונים ובן היישוב, כורם ושתלן גפן עד היום, החל את דרכו באמצע שנות השלושים. אל היקב היינו, הילדים, "עולים" ישובים על קרש שמונח על עגלת הבציר המחוברת לטרקטור, ואבי, ברוורס דו סרני משוכלל נסע אל עבר בור התסיסה, אליו שפך את ענבי היין.

גפן במובן גאפן

ענבי היין שונים מענבי המאכל או מהענבים לצימוקים, מדובר בזנים שונים. בתחילת הקיץ אהבנו לאכול את ענבי הפרלט, זן מוקדם שהיה "הולך ליצוא"…

בארץ, בציר ענבי המאכל מתחיל באפריל ונמשך עד לסוף נובמבר.
 הענבים מתאימים לאכילה וניתנים להכנה בצורות רבות – טרי, קפוא, בעוגה, בסלט, בתבשילים שונים, בלפתנים, בריבות וגם בטארט או בפאי. טארט זה כמו פאי, רק צרפתי – כמו הברון, וללא הבצק מלמעלה.

כדי שהבצק יהיה פריך כדבעי, עלינו להשתמש בחומרים כשהם קרים ולעבדם מעט ככל האפשר. גם את הבצק המוכן יש לצנן לפני האפייה… לשטח בתבנית, לפזר עליו את הענבים, לאפות, למזוג עליו את המלית ולאפות שוב, להוציא את הטארט מהתנור, לתת לו להגיע לטמפרטורת החדר, לפרוס, להניח על צלחת, להתיישב תחת גפניכם או תאנתכם, תלוי מה יש לכם ולאכול ! את מה שנשאר אפשר לעטוף ולשמור במקרר.

טארט ענבים

דרגת קושי: ♥♥♥♥          זמן הכנה: שעתיים + אפייה     מתכון לתבנית גדולה

כלים

קערה בינונית, מערבל חשמלי או מעבד מזון, כלי מדידה, מטרפה ידנית ומרית.

טארט ענבים (מקור: ויקימדיה)
טארט ענבים (מקור: ויקימדיה)

חומרי גלם לבצק פריך

  • 200 גרם חמאה
  • 1 כף סוכר וניל
  • 2 כפות חלב
  • 3 כפות סוכר
  • ביצה אחת
  • חלמון אחד
  • 2 ושליש כוסות קמח
  • 1 כפית אבקת אפיה
  • קורט מלח

חומרי גלם למלית הטארט

  • אשכול גדול של ענבים ירוקים
  • 4 חלמונים
  • חצי כוס סוכר
  • 3/4 כוס שמנת מתוקה
  • 1/2 כפית תמצית וניל או כף סוכר וניל

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל-170 מעלות צלזיוס.
  2. במעבד מזון או במערבל חשמלי עם וו הלישה, המכונה גיטרה, מערבלים את החמאה, הסוכר וסוכר הווניל – עד למשחה חלקה. מוסיפים את שאר החומרים ומעבדים עד לכדור בצק אחיד. עוטפים בניילון נצמד ומקררים כחצי שעה.
  3. לשטח ביד או לרדד את הבצק הפריך בתבנית פאי, כולל הדפנות, ולפזר על הבצק את הענבים.
  4. אופים כ-20 דקות (הענבים יצהיבו ויתקמטו מעט).
  5. מערבבים את חומרי המלית (ביצים, סוכר, שמנת ווניל) במטרפה ידנית לכדי תערובת אחידה ומוזגים בעדינות מעל הענבים.
  6. אופים 40-45 דקות נוספות.
בתיאבון.
error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן