Skip to content

גדודים של תמרים נערמים בעיד אל פיטר

הוא מבקש לעצמו מעט מים ונותן הרבה בתמורה • הוא כמובן טעים כמות שהוא, אפשר לחצות אותו ולמלאו במיני אגוזים, במרציפן, אפשר לקצוץ אותו לתוך סלט פירות, אל תוך גרנולה, ביוגורט ואף בדייסות • תמר לסלרוט סוגדת לתמר המתוק, בדיוק בחג שבירת הצום של עיד אל פיטר, שם נהוג לאכול קעק מלא תערובת תמרים
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

הימים שעוד נכונו לנו, שיהיו נכונים,
שיהיו רכונים, שיהיו מעלינו כמו כפות תמרים

מנגינה: חנן יובל, מילים: עדית פאנק

גדודים של תמרים נגדדים מן העצים הנישאים אל תוך מכלים, הפירות החומים והארוכים, שבתוכם גלעין. היוונים כינו אותם Daktulos (דמויי אצבע), והשתמשו בהם למשרים של בשר ודגים ואף לעוגות ומאפים. אצבעות חומות הגדלות על העצים התמירים, המסמלים: מים חיים בלב מדבר, ונושאים בתוכם ערך תזונתי רב של ברזל, אשלגן, ויטמינים A ,B1 ,B2 ,C, מגנזיום, סידן, וגם כמות רבה של סוכר מפיח חיים.

מקור עץ התמר במפרץ הפרסי (מקור: Rosemary Ratcliff, freedigitalphotos)
מקור עץ התמר במפרץ הפרסי (Rosemary Ratcliff, freedigitalphotos)

מקור העץ במפרץ הפרסי, שם שימש "עץ החיים", כמקור למזון (הן הפירות והן הניצנים), כמשקה (המוהל), הסיבים (לאריגת בדים) והגלעינים (כחומר דלק) ואל לנו לשכוח את יתרונם האדיר כמאווררים ידניים בלב מדבר. אכן, מרב ומיטב היצירות הקולינריות, כשמדובר בתמר, מגיעות מארצות ערב.

במטבח הצפון אפריקני הוא חלק מן הטאג'ין, מהקוסקוס המתוק, ממנות המתובלות בקארי ואפילו במילוי דגים. הם נכנסים לממתקים מטוגנים, לנוגט ולריבות. אפשר לסכר אותם: מנוזלי הפרי לייצר מעין יין אפרפר ומתוק אשר מזיקוקו ייתקבל יין נתזים מהיר. המשקה המרווה הזה נמזג גם בהודו, שם משמש התמר ברטבים חריפים, בצ'אטני ובעוגות. בעיראק, מיץ זה הוא תבלין למרקים וסלטים.

בארץ, אנו מכירים אותם כפרי יבש, וכתמר לח, אשר נכנס למקפיא מיד לאחר הגדיד. אנו מכירים אותו כאחד מארבעת המינים (הלולב, זה שטעם לו אך אין בו ריח) וכאחד משבעת המינים בהם נתברכה ארצנו.

הוא מבקש לעצמו מעט מים ונותן הרבה בתמורה. הוא כמובן טעים כמות שהוא, אפשר לחצות אותו ולמלאו במיני אגוזים, במרציפן, אפשר לקצוץ אותו לתוך סלט פירות, אל תוך גרנולה, ביוגורט ואף בדייסות.

בימים אלה, בהם חוגגים המוסלמים את עיד אל פיטר, החג שמסיים את צום הרמאדן (בערבית: عيد الفطر – "חג שבירת הצום", מכונה גם العيد الصغير, "החג הקטן"), בו נוהגים הם להכין את הקעקים, אותם כעכים עשויים בצק פריך עם שומשום ובמילוי תערובת תמרים.

מתכון לכדורי תמרים

דרגת קושי: ♥♥♥♥♥       זמן הכנה: כ-30 דקות       כמות: כ-20 כדורים

כלי מטבח

תמרים טריים מהעץ (freedigitalphotos)
תמרים טריים מהעץ (freedigitalphotos)

מעבד מזון, קערה, צלחת לקוקוס

חומרי גלם לכדורי תמרים

  • 200 גרם תמר לח מגולען / תמרים מגולענים ארוזים
  • 100 גרם אגוזים
  • מעט יין מתוק
  • 2 כפות סוכר
  • קורט קינמון
  • 50 גרם פירורי עוגיות
  • 100 גרם קוקוס, כאפשרות לגלגול הכדורים בסוף

אופן ההכנה

  1. במעבד מזון ובו להב פלדה, טוחנים את התמרים והאגוזים, מעבירים לקערה ומוסיפים את היין, הסוכר והקינמון ובוחשים היטב.
  2. מערבבים פנימה גם את פירורי העוגיות, מגלגלים לכדורים (או לנקניק), אותם ניתן לגלגל בתוך קוקוס טחון.
  3. מניחים בקערה ומקררים עד להגשה.

2 Comments

  1. יוני
    18 באוגוסט 2013 @ 10:04

    טחינת תמרים בעזרת מעבד מזון הופכת את התמרים לעיסה טעימה מאוד

    • תמר
      18 באוגוסט 2013 @ 11:12

      🙂

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן