Skip to content

אפקט קיאנטי

אפקט קיאנטי משפיע על רבים החווים את טוסקנה בפעם הראשונה, יש אף המקבילים זאת לסינדרום ירושלים. שי שגב מסביר על התופעה, ואף ממליץ לבקר באחד היקבים היפים בנפת היין האיטלקית
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

אפקט קיאנטי משפיע על רבים החווים את טוסקנה בפעם הראשונה, יש אף המקבילים זאת לסינדרום ירושלים. שי שגב מסביר על התופעה, ואף ממליץ לבקר באחד היקבים היפים בנפת היין האיטלקית

מאת: שי שגב

זה נקרא "אפקט קיאנטי". זה קורה כשחובבי יין מבקרים ביקב יפה בנפת היין האיטלקית, והם כה מוקסמים מהסביבה, כך שהם מכריזים על היין של המקום כטוב ביותר שאי פעם טעמו – כשזה בעצם לגימת מיץ ענבים כוהלי כפרי לחלוטין.

יש פתגם שאומר: "יתכן ובירח הדבש תגיע לטוסקנה, תקנה את היין הפשוט והעממי ביותר. יחד עם הנוף מסביבך, המצב הרוח האופורי ובת הזוג לידך – ליין יהיה טעם של גן עדן. אבל כשתגיע חזרך לארצך, בסוף יום של עבודה ואחרי רעש ופקקים, ותפתח בקבוק נוסף של היין הפשוט, בייחוד ביום שתתגרש – אז תבין את טעמו של גיהנום"…
.
.
כל איזור והסיפור שלו

העיירה סן ג'ימנינו בטוסקנה, צילום: Basilio Speziari, ויקימדיה
העיירה סן ג'ימנינו בטוסקנה, צילום: Basilio Speziari, ויקימדיה

זה קל להבין מדוע אנשים נסחפים ואף הוזים במחוז קיאנטי, טוסקנה. נפת היין העתיקה ביותר באיטליה היא מערך קסום של גבעות מוריקות המנוקדות במקבצים של ברושים גבוהים. האיזור משאיל את שמו מיין אדום מפורסם, אשר לצערנו, אנשים כיום משליכים לדימיון ציורי של מפות שולחן משובצות, פיצות וקנקני יין זולים העטופים בקש. אמנם משוררי הרנסאנס קראו לקנקנים: היין של בכחוס, אך המוניטין המצוין של קיאנטי נמוג במאה ה-20, אחרי שהבקרה הקפדנית התמוססה וייננים החלו למסוך את זן הסנג'ובזה העשיר, האדמתי והפרחוני עם יינות אחרים, כולל (ובלתי נסלח) עם יין לבן. היין האיטלקי הפופולארי ביותר בישראל קיבל שם נרדף ליין זול וקל גוף, שאין אף טעם ליישנו. לאחר תקופה, סקנדל פרץ, כשהחלו להישאל הקושיות אודות אותנטיות הקיאנטי. יינות אחרים התווספו על המדף וקראו תיגר על הקיאנטי הנמכר, ומעל כולם יינות סופר טוסקן האיכותיים (שהחלו את דרכם ב-1980). כשחניבעל לקטר הצהיר באופן מפורסם שהיין המושלם לשתייה עם הכבד של סוקר מפקד האוכלוסין בסרט "שתיקת הכבשים", הוא כמעט חתם על הקיאנטי את הגולל.

אבל קיאנטי חזר. בקרה חדשה של רשויות השלטון מתעקשת שיין לא יכול להקרא קיאנטי אלא אם עשוי 80% ענבי סנג'ובזה; להוסיף יין לבן אסור בתכלית האיסור. הדבר הוביל לעלייה חדה באיכות, ועתה קיאנטי חזר להיות השעווה הלירית למשוררים.


לידיעת הנוסעים לחו"ל

בראש העדר האיכותי נמצא אחד מן היקבים החשובים ביותר באיטליה, רופינו, שם שהפך למילה נרדפת לקיאנטי ברמה גבוהה. ליקב בן 130 השנה יש שבע אחוזות בבעלותו בכל רחבי טוסקנה; אחת מן היפות ביותר היא אחוזת פוג'יו קסיאנו Poggio Casciano, ממש מחוץ לפירנצה העתיקה. כאן תוכלו לסייר בטירה טוסקנית יפהפיה המוקפת בטלאים אקראיים של כרמים בכל גודל או צורה. קירות ורדרדים אוחזים בחלונות תריסים, ואילו הגג מקבץ רעפי טרה-קוטה עתיקים. קשתות חדות צופות על החצר השופעת ובמרכזה מזרקה שוצפת. בפנים, מנהרות עגלגלות ורחבות ושורות של חביות לאורך רצפות אבן מסותתות; מרתפי יין עתיקים ויפים מובילים לחדר אוורירי גדול עם רצפת פרקט ממורקת ואוסף של הדפסים עתיקים, המראים את בכחוס בהדרתו הבכחינאלית לאורך מאות שנות אמנות. נראה כי גם אלוהי היין לא חסין בפני אפקט קיאנטי.

מרתף פוג'יו קסונה, צילום: יקב רופינו
מרתף פוג'יו קסונה, צילום: יקב רופינו

יקב רופינו
Via Poggio, Cappanuccia, San Polo בקינאטי, איטליה
טל': 39-556-499703+, אתר: www.ruffino.it

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן