Skip to content

ממטבחה של אמא: מה בין קיש לפשטידה?

יודעים מה ההבדל בין קיש לפשטידה? הקונדיטורית, אפי בלה, מגלה מדוע אמהות הכינו פשטידות בעבר, ואילו הדור המודרני מכין קישים. מסתבר, שזה לא רק הסמנטיקה...
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

יודעים מה ההבדל בין קיש לפשטידה? הקונדיטורית, אפי בלה, מגלה מדוע אמהות הכינו פשטידות בעבר, ואילו הדור המודרני מכין קישים. מסתבר, שזה לא רק הסמנטיקה…

מאת: אפי בלה

שני בניי נולדו בקיץ, כך שלשמחתנו, אנחנו יכולים לצרף את שני ימי ההולדת ולערוך חגיגה גדולה ומשותפת עם המשפחה והחברים הקרובים. אנחנו מפזרים שולחנות בגינה, מארגנים תעסוקה לילדים ו"פותחים שולחן" כיד המלך (ובכל שנה אני שומעת: "הפעם באמת הגזמת עם הכמויות").

קיש בטטה, צילום: אפי בלה
קיש בטטה, צילום: אפי בלה

באירועים כאלו אני מעדיפה להציע מזנון חלבי, שכן בעיניי הוא המגוון, הצבעוני והמעניין ביותר. אני מצרפת לתפריט קישים טובים, שתמיד מהווים תוספת מצויינת לארוחה חלבית וכמובן יכולים להיות ארוחה מלאה בפני עצמם, בליווי סלט.

פעם האמהות שלנו הכינו פשטידות, היום כולם מכינים קישים. האם זו רק הסמנטיקה שהשתנתה או שבאמת יש הבדל בין קיש לפשטידה?

שניהם מאפים מלוחים, המכילים ירקות, ביצים וגבינות. אבל ישנו בכל זאת הבדל אחד. בקיש המלית מונחת על בצק, שיכול להיות מסוגים שונים כמו: בצק פריך, עלים, פילו, פילאס וכדומה, ואילו פשטידה נאפית ללא בצק.

אפשר להכין קישים באין סוף וריאציות, כל אחד לפי טעמו ולפי מה שבעונה.

להלן מתכון לקיש בטטות מיוחד וקליל יחסית, שכן הוא נטול גבינות צהובות.

 .
קיש בטטות וגבינת שמנת

דרגת קושי: ♥♥♥♥♥
זמן הכנה: 40 דקות + 40 דקות אפייה

מצרכים ל-6 סועדים
תבנית קיש – קוטר 24 ס"מ, עדיף עם תחתית מתפרקת

חומרים לבצק

לחתוך הבטטות לעובי של 3-4 מ"מ
לחתוך הבטטות לעובי של 3-4 מ"מ
  • 500 גרם קמח
  • 350 גרם חמאה קרה
  • 100 מ"ל מים קרים
  • 2 כפיות מלח
  • 2 כפיות סוכר
  • 1 חלמון

חומרים למלית

  • 4 בטטות בינוניות קלופות וחתוכות לעיגולים דקים בעובי של 3-4 מ"מ
  • 2 כפות שמן זית
  • 150 גרם גבינת שמנת 30%, בטמפרטורת החדר
  • 200 מ"ל שמנת מתוקה
  • 150 מ"ל חלב
  • 40 גרם קמח
  • 3 ביצים טרופות
  • כפית שטוחה מלח
  • אגוז מוסקט
  • פלפל לבן
  • חופן אגוזי פקאן קצוצים גס
  • נענע קצוצה / בזיליקום קצוץ

.
אופן ההכנה – 
הבצק
1. מניחים את הקמח והחמאה בקערת מיקסר עם וו גיטרה ומעבדים עד שמתקבלים פירורים. מוסיפים את יתר החומרים ומערבלים רק עד שמתקבל כדור בצק.
2. מוציאים, משטחים מעט את הבצק, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה.
3. מרדדים לעיגול על משטח מקומח קלות ומניחים בתבנית קיש כולל הדפנות. מחוררים את הבצק בעזרת מזלג.
4. מכניסים את התבנית למקרר לחצי שעה נוספת.

הקיש מהווה ארוחה מלאה בפני עצמו, בליווי סלט
הקיש מהווה ארוחה מלאה בפני עצמו, בליווי סלט

המלית
1. מערבבים את פרוסות הבטטה עם שמן הזית ומעבירים לתבנית תנור מרופדת בנייר כסף. אופים בחום של 200 מעלות עד שמתרככות. מצננים.
2. מערבבים קמח עם 50 מ"ל חלב בקערה קטנה, עד שמתקבלת תערובת חלקה ללא גושים.
3. קערה נפרדת מערבבים שמנת, את יתרת החלב, ביצים, תבלינים ואת תערובת הקמח והחלב.

 הרכבת הקיש
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מוציאים את הבצק שהתקשה מהמקרר. מורחים את תחתית הבצק בגבינת השמנת. פורסים את הבטטות האפויות על הגבינה ומעל מוזגים את הרוטב. מפזרים מעל אגוזים ועלי נענע או בזיליקום ומחוררים במזלג.
3. אופים 30-40 דקות.

אפי בלה היא קונדיטורית במקצועה והיום אמא במשרה מלאה

1 Comment

  1. גלית
    15 במרץ 2012 @ 22:00

    יאמממי! אפי רק הקישים שלך יכולים להעיר לי את התאבון בשעה כזו!

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן