Skip to content

"האומן 26": תערוכה חגיגית לכבוד 40 שנה לסדנאות האמנים ירושלים

ארבעה חללי תצוגה לארבעה עשורי עשייה מציגים 100 עבודות של אמני הסדנאות לדורותיהם
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

"התערוכה נולדה מתוך עבודת הארכיון, שהחלה לפני עשור. פרויקט האירכוב פורס דורות של אמנים ואוצרים, קהילה שנוצרה לאורך 40 שנים, השאירה חותם בשדה, והתפתחה למרכז תרבות חשוב ומשמעותי בירושלים. הארכיון אינו מבטא עבר שהושלם, אלא התבוננות אשר  מבהירה את המשמעות של שהות – שהות שיצרה שיתופיות ובין דוריות, מקום שממנו ניתן להמשיך לשאול שאלות ולאסוף את אוצרות האמנות והתרבות לטובת הדורות הבאים", מסבירות אוצרות התערוכה הילי וורטמן מויאל ודביר שקד.

צילום: שרה פלד

סדנאות האמנים הוקמו בשנת 1982 ביוזמת האוצר יונה פישר והקרן לירושלים, והיו למיזם הראשון בישראל שאיפשר חלל עבודה מוסבסד. לאורך 40 השנים שחלפו מאז הפתיחה, היו הסטודיות הלב הפועם של סדנאות האמנים, מהן יצאו מיזמי המקום: פסטיבל מנופים, מגזין "הרמה", עשרות תערוכות, כנסים בינלאומיים ומיזמי חינוך רבים.

הסדנאות בחרו להתמקם בשכונת תלפיות, על מנת להתרחק מלב העיר ובכל להפוך את האמנות להתרחשות שאינה מנותקת משאון המלאכות היומיומי, המפויח, של אזור התעשייה. המיקום הוליד שיתופי פעולה עם המוסך הצמוד, בית מלאכה לספרי קודש, גופי התרבות השכנים ועוד. בנוסף לעבודת הסטודיו, סדנאות האמנים התהוו למרחב חברתי שהשפיע ויצר שיתופי פעולה בין האמנים עצמם, כך, למשל: סדרת דיוקנאות של האמנית פמלה לוי שציירה את חבריה לסטודיו על גבי עבודות שהם יצרו, התגבשות קבוצת זיק, ברבור ואחרים.

כל חלל תצוגה מציג עשור בו פעלו אמנים שהפכו ליוצרים מהשורה הראשונה בישראל, החל מאמנים ותיקים ביניהם יהודית סספורטס, דודו גרשטיין, יצחק לבנה, לארי אברמסון, פנחס כהן גן, שרון פוליקין, שרון בלבן, גרי גולדשטיין, פמלה לוי, אבי סבח, מאשה זוסמן, שי אזולאי ועוד לצד אמנים שעובדים בימים אלו ממש בסטודיות, ביניהם: גסטון צבי איצקוביץ, נטע מוזס, חניתה אילן, ניב גפני, שני אביבי ועוד.

חלל תצוגה שנות 80-90. צילום: שרה פלד

מגוון העבודות מייצג את התקופה בה הם נוצרו וכל ניתן לראות את התמורות והמאפיינים של היצירה המקומית במשך הזמן, את ההשפעות של אירועים אקטואליים לצד סגנונות אמנותיים בינלאומיים שהשפיעו מבחוץ. למעשה זוהי היסטוריה מייצגת של העשייה האמנותית בירושלים ובישראל ומכאן חשיבותה בתחום האוצרות.

גבי קלזמר. צילום: שרה פלד

העבודות המוצגות בתערוכה נוצרו במהלך השהות של כל אמן בסדנאות. יש אמנים שבחרו להציג את העבודה הראשונה או האחרונה שיצרו בסטודיו, חלק בחרו להציג עבודה המסמלת רגע משמעותי בעשייה האמנותית או הלך רוח הקשור בתקופה. המיקום הייחודי של סדנאות האמנים נוכח אף הוא בחלקן: קירות הסטודיו, גג המבנה, חזית הבניין והנוף הנשקף מחלונותיו.

אלון קדם, ציור דמויות משני צידי חלון. צילום: שרה פלד

מומלץ לבקר בתערוכה בעת שהסדנאות פעילות ולפגוש את האמנים בשהות כעת, לשוחח עימם ולחוות את תהליך היצירה שלהם. אור אריאלי יוצר יציקות בחומר היפוקסי המדמות חלקי גוף אדם עבור מיצבים שהוא מציג, אריאל הכהן, אמן ויז'ואל ארט היוצר ויזואליה מומצאת מהקיים וחניתה אילן המציירת על גלילי נייר ענקיים.

הסטודיו של חניתה אילן. צילום: שרה פלד
הסטודיו של אריאל הכהן. צילום: שרה פלד

אוצרות: הילי וורטמן מויאל ודביר שקד.

נעילה: 22.6.2024

סדנאות האמנים, רח’ האומן 26, קומה 3, אזור התעשייה תלפיות, ירושלים
שעות פתיחה:
ימים שני, שלישי, חמישי 10:00 – 16:00, יום רביעי 10:00 – 20:00, יום שישי ושבת  10:00 – 14:00

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן