Skip to content

ללמוד לבשל: תירס חם

מגפון מביא את המתכונים הטובים, המעניינים והחשובים בעולם במדריך מקיף ללימוד בישול ורזי המטבח • שיעור #10
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

תירס חם

תירס חם

דרגת קושי: ♥♥♥♥       זמן הכנה: 20 דקות       כמות: ארבעה קלחי התירס

תירס הוא צמח ממשפחת הדגניים, שמקורו במרכז אמריקה, שם נאכל במגוון צורות במשך מאות שנים והופץ לכל העולם עם גילוי יבשת אמריקה במאה ה-15. תירס הוא הגידול הנפוץ ביותר בעולם ואחריו חיטה ואורז. התירס משמש למאכל לאחר בישול או צלייה, להכנת פופקורן, קורנפלקס, קמח תירס, עמילן תירס, שמן תירס, כוהל, אצטון ולמאכל בהמות. תירס למאכל משווק בקופסאות שימורים או בחבילות של קלחי תירס, וכן באריזות המכילות גרגרי תירס קפואים או מיובשים.

שמו של התירס הוא תנ"כי, ומגיע מתירס, בנו של יפת בן נח. טורקיה הייתה תחנה להפצת תירס באירופה, וביידיש נקרא התירס "חיטה טורקית". בעברית, ובהתבסס על כך שצאצאיו של תירס המקראי התיישבו באזור טורקיה, הפך השם ל"חיטי תירס" ובקיצור "תירס".

ספר הילדים המוכר בשפה העברית, תִּירָס חַם, מאת מרים רות, יצא לאור בשנת 1978, ועודד את אכילת התירס בקרב ילדי ישראל. הספר אויר על ידי אורה איל ובהוצאת ספרית פועלים.

תירס חם - הספרתירס חם – הספר

מתאים לצד: מנה עיקרית

כלי מטבח: סיר בישול גדול, מלקחיים, נייר סופג.

חומרי גלם

  • 4 קלחי תירס גדולים, קלופים ונקיים מסיבים
  • מעט מלח
  • חמאה לא מומלחת

אופן ההכנה

  1. מרתיחים סיר גדול עם מים וממליחים.
  2. עם הרתיחה, מכניסים את קלחי התירס הנקיים למים.
  3. מתזמנים – 5 דקות לקלחי תירס בינוניים, 6-7 דקות לקלחי תירס גדולים, ומביאים לרתיחה על אש גדולה.
  4. מוציאים את התריס בעזרת מלקחיים ומניחים על נייר סופג.
  5. אם אוהבים לאכול את קלח התירס כמות שהוא, מורחים חמאה מסביב ומפזרים מעט מלח.

מוכן להגשה.

הערות: אפשר לאכול מיד, או לשמור במקרר למשך 5-7 ימים.

2 Comments

  1. אבי
    10 בפברואר 2014 @ 8:52

    שתי שאלות.
    א. למה ממליחים את המים? האם כדי להעלות את טמפרטורת המים המורתחים או כדי להמליח את התירס מראש?

    ב. האם 5-7 דקות במים מורתחים מספיקים? אני נוהג לעשות זאת כחצי שעה לפחות. אשמח לקבל הסבר.

    • שי שגב
      10 בפברואר 2014 @ 8:55

      א. המלחת המים מזרזרת את תהליך ההרתחה ומותירה ויטמינים בתוך התירס.
      ב. 5-7 דקות הוא הזמן המקובל – בהתאם לגודל התירס. אין משמעות להשארת התירס חצי שעה, מלבד ניקוז כל החלק הבריא ממנו: הוויטמינים, התוספים ושאר חלקים בריאים. ראה פעולה זו שווה ערך להרתחת ביצה מעבר לזמן הנצרך ליצור ביצה קשה. אין לזה משמעות מעשית, מלבד הקשחת מוצר המזון.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן