Skip to content

פסטיבל ישראל יורד אל העם

הפסטיבל ה-52, שייפתח ב-23 במאי, יהיה פחות מעונב ויותר "עממי", בלי כוכבים גדולים, אבל עם "כוורת" ושלומי שבן, בלט ז'נבה והמוזיקאי דון ביירון. "השנה בחרנו להביא קולות אחרים, לא בהכרח מוכרים", אומר המנהל האמנותי משה קפטן. המחירים עדיין לא "עממיים": 80-249 שקלים
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

פסטיבל ישראל ה-52 יוצא לרחוב: השנה יתרחשו אירועים רבים באתרים המיוחדים לעיר ירושלים בלבד, רובם בעלי עבר היסטורי של מאות ואלפי שנים: מוזיאון מגדל דוד, בית המצורעים (הנסן), מתחם התחנה הראשונה החדש, בריכת הסולטן, שכונת עין כרם, מדרחוב ממילא ומדרחוב בן שטח.

התוכנית האמנותית של הפסטיבל, שנחשפה היום במסיבת עיתונאים, מצביעה על פסטיבל פחות מעונב ויותר "עממי". הפסטיבל ייפתח ב-23 במאי ויסתיים ב-22 ביוני. המחירים עדיין לא "עממיים": מ-80 שקלים עד 249 שקלים. הנחה לרוכשי חבילות.

הפסטיבל השנה מתתפזר באופן מבורך על פני שורה של אתרים, האופייניים לירושלים, אבל מורגש מחסור ב"אקסטרה", כלומר אמנים אורחים מחו"ל מהשורה הראשונה, האמורים להעניק את צביונו הפסטיבלי ואת יוקרתו.

הבמאי משה קפטן, מנהלו של הפסטיבל מזה שלוש שנים, מתייחס לכך בראיון ל"מגפון": "צריך לזכור שכל שנה יש לפסטיבל הייחוד שלו. השנה בחרנו שלא להיתלות באילנות גבוהים, אלא להביא קולות אחרים, לא בהכרח מוכרים. זה בעיניי לא פחות חשוב מאשר את פיטר ברוק, את לב דודין, או כל שם אחר שניתן להזכיר".

בכל זאת, שניים-שלושה שמות גדולים מהעולם הגדול מעניקים לפסטיבל, מלבד יוקרה, גם חשיבות ומשמעות.

"אגיד לך בכנות, שאנחנו לא בונים את תוכנית הפסטיבל על בסיס עוגנים או אמנים מפורסמים כאלה או אחרים. אצלנו זה פעם כך ופעם כך. די אם אזכיר שלפני שנתיים אירחנו את תיאטרון 'וכטנגוב' עם הצגת 'הדוד ואניה' ואת הזמרת הגדולה קירי טקנאווה".

השיקול שלכם נובע מסיבות תקציביות?

"חס וחלילה. עמדה בפנינו האפשרות להביא הפעם את 'חליל הקסם' של פיטר ברוק, אבל העדפנו להתרכז הפעם בקולות חדשים שידברו לציבור רחב ככל האפשר. כבר כשהתמניתי למנהל האמנותי של הפסטיבל אמרתי שהוא מיועד לכלל עם ישראל ולא לחלקים נבחרים של ציבור כזה או אחר. אנחנו משתדלים לתת מענה גם לקהל שהוא לא בהכרח הקהל הייעודי של פסטיבל ישראל".

בשנים קודמות ניכרה מגמה של התרחבות הפסטיבל לערים אחרות והפעם?

"הפעם, פרט לשתי הופעות בחולון, כל הפסטיבל מתקיים בירושלים, כביטוי לקשר ההדוק בינה לבין הפסטיבל, בין השאר בשילוב מספר אתרים שהוא לא היה בהם בעבר".

שלושה מופעים ודי? "כוורת". צילום אילן בשור

את הפסטיבל יפתח שלומי שבן, מהיוצרים הבולטים והמסקרנים במוזיקה הישראלית העכשווית. שבן ישיק את אלבומו החדש, ובמיוחד לפסטיבל יארח חברים אורחים ובהם: אסף אבידן, ברי סחרוף ונינט טייב. הדובדבן של הקצפת יוגש בסיום הפסטיבל בשלושת מופעי האיחוד המתוקשר של להקת העל "כוורת", החוגגת 40 שנה להיווסדה ולהופעת אלבומה "סיפורי פוגי". הכרטיסים נחטפו רובם.

מחול

בלט ז'נבה (Grand Theatre De Geneve) יגיע לביקור ראשון בישראל. הלהקה הוקמה בשנת 1876 ומאז 1962 נוהלה על ידי בלנשיין, אפונסו קאטה ופטרישה נרי. בעשור האחרון מתרכזת הלהקה בניהולו האמנותי של פיליפ כהן במחול מודרני. בפסטיבל ישראל תציג הלהקה שתי יצירות: "גלורי"  למוזיקה של הנדל וכוריאוגרפיה מאת אנדוניס פוניאדאקיס, ו-"כלולות" למוזיקה של סטרווינסקי וכוריאוגרפיה מאת דידי וולדמן.

אירוע פסטיבלי מיוחד שיגיע ממדריד והותאם במיוחד למתחם מוזיאון מגדל דוד הוא DRESSED TO DANCE – הפקה בליווי תזמורת חיה, שהועלתה במוזיאון הגוגנהיים ומשלבת מחול פלמנקו בו הרקדנים רוקדים ומציגים כשישים תלבושות מרהיבות, שאת חלקן עיצבו דאלי ופיקאסו. האירוע, שעיצבו וביימו מרגרט ג'ובה והכוריאוגרף קארלוס קאמורו, מתמקד ביחסים שבין הפלמנקו והאוונגרד.

ביקור ראשון בישראל. בלט ז'נבה. צילום: וינסנט לפרסל

להקת המחול L.E.V של שרון אייל וגיא בכר תעלה את "Housen", עיבוד ליצירתם "האוס", שתותאם במיוחד לבית המצורעים (מתחם הנסן)  בשכונת טלביה בירושלים. בית המצורעים, שהוקם בשנת 1887 על ידי הקהילה הפרוטסטנטית בירושלים, נודע באווירת המסתורין המלווה אותו. הקהל יישב במרפסות מסביב, ועל הבמה. היוצרים מגדירים את עבודתם כ""הפנינג מחול אקס-טריטוריאלי, פוסט-דיסיפלינרי וטרנס-טמפורני". לא פחות.

עמנואל גת, הכוריאוגרף הישראלי בעל השם העולמי, יגיע בפעם הראשונה לארץ להופעות עם להקתו מצרפת.  אחרי הלינקולן סנטר, סדלרס וולס לונדון, פסטיבל המחול בהולנד,בית האופרה בפריז, פסטיבל מונפלייה ופרסים רבים (ובהם ה"בסי" האמריקאי) הוא יעלה בפסטיבל בשיתוף עם "תל אביב דאנס" את  היצירה   The Goldlandbergs – סיפור של משפחה והתבוננות אינטימית במורכבות של יחסי אנוש.

להקת המחול הקיבוצית תעלה בבכורה עולמית בפסטיבל  את "חסר השלם" לכוריאוגרפיה של רמי באר.

היוצרת העצמאית, ענת גריגוריו תבצע לראשונה את "Mr. Nice Guy". יצירת סולו בת 45 דקות המשלבת תיאטרון ומחול ובה היא מתמודדת בשאלות אישיות ונפשיות נוקבות.

תיאטרון ואמנות הבמה

מיפן יגיע הידקי נודה, מאמני התיאטרון החדשניים והייחודיים ביפן ומנהלו האמנותי של תיאטרון המטרופוליטן טוקיו עם ההצגה "The Bee" אשר נוצרה בהשראת אירועי ה-11 בספטמבר ומשוחקת בשפה האנגלית. ההצגה בביצוע אנסמבל שחקנים בינלאומי, מספרת את סיפורו של פועל יפני ממוצע, שחוזר לביתו לאחר יום עבודה והופך לפרא אדם ברברי כשהוא מגלה שאשתו ובנו נחטפו כבני ערובה. בהצגה משתתפים השחקנים: קתרין האנטר , מרסלו מגני וגלן פריצ'ארד.

"מאסטרפיס מקאברי!" "1927". צילום: יח"צ

מאנגליה תגיע קבוצת התיאטרון עטורת השבחים "1927" עם הפקת תיאטרון האנימציה "Animals and  Children took to the streets" המוגדרת כ"מאסטרפיס מקאברי!" (What's on Stage). ייחודה של הקבוצה הוא בחיבור בין מוזיקה חיה, תיאטרון סיפור, פרפורמנס, אנימציה וקטעי וידאו ארט ספקטקולריים. ההצגה מספרת את קורותיהן  של אם ובתה המגיעות אל בניין  מגורים מצחין ב"באיו", החלק המתועב והידוע לשמצה של העיר.

עוד מאנגליה – ההפקה  עטורת הפרסים "השולחן" של קבוצת תיאטרון הבובות Blind Summit  של ניק בארנס ומארק דאון, אמני בובות הנשענים על אמנות הבונראקו היפנית. מההפקות המצליחות ביותר שהועלו בפסטיבל אדינבורו בשנים האחרונות. על הקבוצה נכתב ב"גארדיין": "להקה צעירה, חכמה ומלאת חיים, שמפצחת את הקוד של עולם הבובות בהתלהבות ובמרץ רב". במרכז ההצגה על שולחן  בובה חמומת מוח ונרגזת, שראשה עשוי קרטון, והיא מצויה במשבר זהות קיומי.

בבכורה ישראלית תעלה ההצגה "איגלו", שכתב וביים יחזקאל לזרוב. ההצגה בהשתתפותם של אלון פרידמן ושירי גדני, מספרת את סיפורם של לני, רפי וחלום אלסקה, אשר נע על ציר הזמן ומצייר את נופן הנפשי של שתי הדמויות באמצעות זיכרונות ילדות, חלומות פרטיים ורצון משותף לנקמה.

קבוצת זיק המחברת במופעיה ומיצגיה תחומי אמנות שונים החל בפיסול, דרך עיצוב תעשייתי, מוזיקה ועד ארכיטקטורה, תעלה בפסטיבל את  "Mysterium Cosmographicum" בהשראת "מיסתורי היקום" של יוהאן קפלר. המופע משלב וידאו עם מוזיקה מקורית, וחומרים מסוגים שונים: זכוכית, אש, שעווה, פיח, תאורה, בוץ ועוד.

בהמשך למגמה שמעודדת וחושפת קולות חדשים ביצירה יארח הפסטיבל את פסטיבל "מרכז הבמה" עם 14 מונודרמות ישראליות מקוריות שיועלו בבכורה באולם לאו מודל המחודש שבמרכז ז'ראר בכר.

תיאטרון לילדים

הפסטיבל יעלה  בכורה של "הלב של שירז"  עפ"י  ספרה של הזמרת ריטה בהפקה של תיאטרון אורנה פורת. הספר זוכה לעיבוד בימתי, המשלב תאטרון מחול ומוסיקה אותנטית. על הבימוי והכוריאוגרפיה אמון עוז מורג. את ההצגה מלווה פסקול מתוך אלבומיה השונים של ריטה כשהבולט ביניהם הוא האלבום הפרסי שראה אור בשנה שעברה.

בהמשך לשיתוף הפעולה המסורתי עם תיאטרון המדיטק לילדים ולנוער בחולון תעלה בכורה נוספת לילדים והפעם  שקספיר לילדים עם  "כטוב בעיניכם" בעיבוד ובימוי מיוחד של עידו ריקלין ע"פי מחזהו בן 400 שנים של שקספיר.

במסגרת אירועי החוצות של הפסטיבל, תעלה במתחם התחנה הראשונה קבוצת "מסתורין" מופע רב משתתפים בבימויה של יוליה גיניס. המופע "Mind The Gap" מתרחש בין הקהל המוצא עצמו בתחנת רכבת סוריאליסטית מתחכך עם לולייני הקרקס הנודד, נתקל בדמויות ענק ומופתע מרקדנים היוצאים מתוך מזוודות. מחול, קרקס, בובות ענק, תלבושות בעיצוב ייחודי, שירה ומוסיקה חיה.

מוזיקה ישראלית, ג'אז ומוזיקת עולם

דון ביירון הקלרניטן, סקסופוניסט ומלחין, זוכה תואר ה-DORIS DUKE PERFORMING ARTIST  לשנת 2012, יגיע לפסטיבל עם הרכב ה- New Gospel Quintet. הזדמנות לקהל הישראלי לפגוש את מי שנחשב לקול ייחודי במוזיקה, היוצר ומנגן לפי המוטו : "סאונד מעל ז'אנר או צורה". ביירון הופיע על הבמות החשובות בעולם לצד ג'ון היקס, ורנון רייד, סטיב קולמן, קרול קינג, המנצח דניאל ברנבוים ותזמורות סימפוניות רבות. עשייתו הנרחבת כוללת גם תזמור מחזות זמר של זונדהיים, הלחנה ללהקות מחול וליצירות של כוריאוגרפים רבים.  בפסטיבל יופיע ביירון עם הרכב מוזיקאים הכולל את: לה וואל (La Velle) – שירה, ברונו רודר (Bruno Ruder) – פסנתר, בראד גו'נס (Brad Jones) – בס, סאנג'ומה אוורט (Sangoma Everett) – תופים.

חגיגה ברזילאית בתוספת ג'אז, טנגו ומוזיקה קאמרית. רביעיית בורגטי. צילום: Pablo Chasseraux פאבלו צ'סרו

פרויקט מוסיקלי יוצא דופן הוא השקה לאלבום הפיוטים של יהודי לוב – "נדודים" הרואה אור לאחר שנתיים של איסוף, ליקוט והיכרות עם אינספור חומרים מוזיקליים וטקסטואליים. המופע יארח את ברי סחרוף, שאף השתתף באלבום. הפרויקט, ביוזמתו ובתמיכתו של מרכז אור שלום, מעניק חיים חדשים לפיוטים וללחנים שכמעט ואבדו מן העולם, ומביא את המסורת המוזיקלית העשירה של יהדות לוב, המשלבת בין סגנונות מוזיקליים שונים – מוזיקה ערבית, אפריקנית, טורקית, מערבית ועוד.

אחרי סיבוב הופעות עולמי מוצלח וזכייה בפרס "לילות בארוק" בקרואטיה יגיע לפסטיבל אנסמבל NAYA – הכולל את  יניב ד'אור, יאיר דלאל, אבי אביטל, יותם חיימוביץ', ארז מונק, ג'ימס לונגפורד, אנדרס אריקסון ונורה רול- מוזיקאים קלאסיים בינלאומיים המשלבים בין סגנונות מוזיקליים של מזרח ומערב.  הפרויקט שאותו יציג האנסמבל בפסטיבל מבוסס על טקסטים מהליטורגיקה היהודית וכולל יצירות מאת מונטוורדי, גרנדי ובוסקוביץ', לצד יצירות של מלחינים אנונימיים, פיוטים ומזמורים בלאדינו.

יפתח את הפסטיבל ויארח חברים. שבן. צילום: יוסי צבקר

מפגש מוזיקלי יוצא דופן בבכורה ישראלית: "אביטל פוגש את אביטל בהשתתפות עומר קליין ואיתמר דוארי". זהו מפגש של אמנים ישראלים בינלאומיים וירטואוזים. המנדוליסט אבי אביטל מועמד לגראמי 2010) הוא אחד המוזיקאים הבינלאומיים הבולטים של הדור הצעיר: הניו יורק טיימס תאר אותו כ"בעל נגינה מעודנת ורגישה להפליא". הבסיסט, נגן העוד והמלחין עומר אביטל הוגדר על ידי הדאון-ביט כ"אחד המוזיקאים המלהיבים והמרגשים שהבליחו בסצנת הג'אז בעשרים השנה האחרונות.". איתם על הבמה הפסנתרן והמלחין הישראלי עומר קליין ונגן כלי ההקשה איתמר דוארי. המופע המיוחד ינוע בין ג'אז, פאנקי, בלוז, מוזיקה תימנית אותנטית, מוזיקה קלאסית ועוד.

מברזיל יגיע אמן הפולק והאקורדיון הברזילאי רנאטו בורגטי, המוזיקאי הראשון שזכה בתקליט זהב בברזיל על אלבום אינסטרומנטלי. בורגטי וההרכב שאתו משלבים  מוזיקה מסורתית כגון המילונגה, צ'סררה יחד עם אלמנטים של ג'אז, טנגו ומוסיקה קאמרית.

מחווה לקול הנשי. מסיקה. צילום: רונן אקרמן

מירי מסיקה תארח את נורית גלרון בערב של מחווה לקול הנשי. מסיקה תבצע שירים מן הרפרטואר הקבוע שלה לצד ביצועים מיוחדים לשירים של זמרות גדולות מהעולם כמחווה לקולה של האישה במוזיקה הישראלית והבינלאומית.

במתחם התחנה הראשונה יקיים הפסטיבל  בשיתוף פעולה עם מועדון הזאפה מופעים מיוחדים ובהם: דניאל זמיר מארח את נינו ביטון; "נקודת מפגש" – הרכב  ישראלי חדש בהשתתפות שלמה בר; מופע של הזמרת ריף כהן, ומופע לכל המשפחה משיריו של יהונתן גפן.

גם השנה ימשיך לפעול מועדון הג'אז-פיס, שבמסגרתו יתקיימו אירועים פתוחים לקהל – והפעם גם במתחם התחנה הראשונה, במדרחוב בן שטח.

מוזיקה קלאסית

על רקע חומות ירושלים, במגדל דוד ובימק"א, יקיים הפסטיבל את פרוייקט Holy City:  שלושה קונצרטים המפגישים את ההרכב התזמורתי מאסטוניה והמקהלה הלאומית של לטביה לביצוע יצירות עתיקות הקשורות בירושלים ובהן: ירושלים (מונטוורדי) , תפילות ערב (יוסף ברדנשווילי), לכה דודי (שלמה אלקבץ), ירושלים החדשה (אנדרה אויבו) ועוד. על הפרויקט ינצח מנהלו המוזיקלי של האנסמבל  Hortus Musicus, אנדרס מאסטונן. התזמורת והמקהלה יופיעו גם כל אחת לחוד, בקונצרטים שיתקיימו באולם ימק"א.

אירוע מוזיקלי נוסף הוא  "אסתר" – אורטוריה מאת הנדל בביצוע האנסמבל הקולי הישראלי ותזמורת בארוקדה. זוהי האורטוריה האנגלית הראשונה שחוברה  והיא מבוססת על טקסט בעקבות מחזהו של ראסין "המן ומרדכי". על הקונצרט ינצח דיוויד שטרן וישתתפו בו הסולנים: אלון הררי, קלייר מגנאג'י, פרנסיס ג'פרי, עודד רייך.

רנסאנס מבלגיה. "הקולות המוארים". צילום: אולה רנסקה

הפסטיבל יציין  100 שנה לכתיבת "פולחן האביב" מאת סטרווינסקי, בקונצרט חגיגי של  התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור בניצוחו של פרדריק שאזלן.  בחלקה השני של התכנית: רימסקי-קורסקוב – קפריצ’יו ספרדי, רוול – קונצ’רטו לפסנתר ביד שמאל.

אנסמבל ווקס לומיניס ("הקולות המוארים") מבלגיה, בניהולו המוסיקלי של ליונל מוניאר – מהאנסמבלים הבולטים כיום בתחום מוזיקת הרנסאנס, יגיע לקונצרט חד פעמי  בהרכב של עשרה זמרים והרכב קונטינואו קטן בתוכנית הכוללת את ה'סטאבאט מאטר' ויצירת המופת "טה דאום" מאת  סקארלטי ויצירות של שני נציגים חשובים של הרנסאנס, לוטי וקריסימי.

השנה יוקדש המרתון השנתי בהגשת גיל שוחט ל"מהפיכה של בטהובן". המרתון ידגיש את המהפכה שחולל בטהובן בתפיסת המוזיקה בפרט והאמנות בכלל, ויבוצעו בו יצירות מופת מאת המלחין. כן תיבדק השפעתן על יצירות מוזיקאליות בז'אנרים שונים כג'אז ופופ. בין האמנים המתארחים: מקס טאן (כינור), ליאוניד פטשקה (פסנתר), ויקטור סטניסלבסקי (פסנתר), ברכה קול (מצו סופרן), אנדראס מוסטונן (כינור), תזמורת אוניברסיטת הארוורד, פדריקו קורטז (מנצח). מעניין מה בטהובן היה אומר על זה.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן