Skip to content

נודף ריח, אבל בריא – לפתן גויאבה

יש אנשים ששונאים ריח של גויאבה ויש שאוהבים אותה במיוחד, אבל אף אחד לא נשאר שווה נפש • תמר לסלרוט סוגדת לפרי - חותכת לו את הצורה ומכווצת אותו בקומפוט
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

Groovin' Here I am, Groovy Child
Come rub 'pon me belly, Like a guava jelly,
(Here I stand)
(Come rub it 'pon me belly)
Like a guava jelly

בוב מארלי

כמו ווימפי מפופאי שהולך אחרי ריח ההמבורגר… מי שאוהב גויאבות ילך אחרי הריח המגיע לאפו ולא יוותר עד שיגיע למקור הבשומת. אחד הדברים שישמחו תמיד את אלו שאוהבים גויאבה, הוא הידיעה שהתחילה העונה וחיבתו לסתיו כוללת גם את מקסם הפרי השנוי במחלוקת זה.

בעוד שבועיים תסתיים עונת הגויאבות, שהתארכה עם השנים באופן יחסי, הודות להנדסה הגנטית בחקלאות. על מנת לפתור את הבעיה של רגישי החוטם, פיתחו במינהל המחקר החקלאי ארבעה זנים חדשים של גויאבה תחת השמות: עומרי, קינג, ליאור ורוני. הזנים החדשים מדיפים ריח חלש בהרבה,  המצטיינים בחיי מדף ארוכים של מעל שבועיים בקירור ואף קיבלו על כך צל"ש. אך מי שאוהב גויאבות לא יוותר על הריח של הגויאבה שלו…

גויאבה (מספרדית Guayaba) היא פרי ממשפחת ההדסיים, המונה כ-100 מינים של שיחים טרופיים ועצים קטנים, ובהם: גויאבת התפוח, גויאבת ההר, גויאבת התות וגויאבת קוסטה ריקה. מקורה לא ברור, אך ככל הנראה הגיעה מדרום מכסיקו, משם הגיעה למרכז אמריקה ומשם הופצה על ידי ציפורים, בעלי חיים וגם בני אדם לכל האזורים החמים של אמריקה הטרופית. צמחי הגויאבה גדלים בעיקר באיים הקאריביים, באמריקה המרכזית ובצפון אמריקה הדרומית.

גויאבה - או-טו-טו סוף העונה הקצרה (ויקימדיה)
גויאבה - או-טו-טו סוף העונה הקצרה (ויקימדיה)

הגויאבה הגיעה לישראל בראשית המאה העשרים, והתחבבה מאוד על הצרכנים. הפריצה של הענף באה לאחר מלחמת ששת הימים. עד אז הייתה הגויאבה בעיקר עץ נוי בחצרות וגינות פרטיות. היא מלאה ערכים תזונתיים ועשירה במיוחד בברזל זמין לגוף, ולעומת ברזל בתוספים, הברזל של הגויאבה אף פעם לא משפיע לרעה על מערכת העיכול. מידע זה חשוב במיוחד לנשים, שמאבדות באופן קבוע כמויות ניכרות של ברזל עם הדם, ולכן צריכות להשלים אותו על מנת למנוע אנמיה. אין פרי שאפשר להשוות עם גויאבה בתפקיד זה.

לפתן (קומפוט) הוא פתרון יעיל לשימור פרות בדומה לריבה או קונפיטורה או ג'לי ובמיוחד שימור פרות שעונתם כה קצרה כמו זו של הגויאבה. בפולין וברוסיה לפתן הוא משקה מסורתי. השילוב של עלייה לארץ מליטא וההתיישבות בפרדס חנה בחצר, בה ניטע עץ גויאבה, הוא בינגו של החיים, געגועים לסבתא.

קומפוט / לפתן גויאבה

דרגת קושי♥♥♥♥       זמן הכנה: כחצי שעה       כמות: כ-4 מנות

קומפוט גויאבה (צילום: תמר לסלרוט)
קומפוט גויאבה (צילום: תמר לסלרוט)

כלי מטבח: סיר, סכין, קרש חיתוך

חומרי הגלם

  • 5 גויאבות בינוניות
  • 1 ליטר מים
  • 1/2 כוס סוכר
  • 1/4 כוס מיץ לימון
  • 2 פרוסות לימון דקות עם הקליפה
  • חופן צימוקים

אופן ההכנה

  1. 1.מרתיחים ליטר מים בסיר, עם הסוכר ומיץ הלימון, וממשיכים לבשל אותם 3-4 דקות לאחר הרתיחה.
  2. שוטפים הגויאבות, חותכים את הקצה העליון והתחתון ופורסים אותן לפרוסות בעובי של כסנטימטר אחד.
  3. מכניסים את פרוסות הגויאבה לסיר עם המים, הסוכר והלימון, שהסמיכו מעט, ומבשלים עוד 4 דקות.
  4. מסירים את הסיר מן האש, מוסיפים לתוכו את פרוסות הלימון וחופן הצימוקים ומכסים.
  5. לאחר שהלפתן התקרר מעבירים אותו לקנקן ומקררים.
  6. מגישים קר.
error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן